Фалшиво тирамису

5
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Тирамисуто е сред най-популярните италиански десерти и е разпространено по целия свят. Сервира се във всякакви, не само италиански ресторанти и сладкарници. Рецептата му е адаптирана за торти, пудинги, сладоледи и други варианти на десерти. Оригиналното тирамису се приготвя от бишкоти, напоени с кафе еспресо, сирене маскарпоне (меко, сладникаво и с консистенция на гъст крем, вид сладка сметана), яйца, захар, вино марсала или ром и какао. Вместо кафе могат да се използват други съставки като сок от ягоди, малини или лимон, както и шоколад. Името на десерта идва заради двете съдържащи кофеин съставки – кафето и какаото и в превод от италиански означава „ободри ме“.

Рецептата е част от конкурса „Пролетта е вкусна“

Необходими продукти: 2 пакета по 200 г бишкоти 1 1/2 ч.ч. пудра захар 1 ч.ч. цедено кисело мляко 3 опаковки крема-сирене 200 г подсладена готварска сметана 1 ванилия 6 с.л. разтворимо кафе 2 броя есенция ром 500 г ягоди

Начин на приготвяне: Крема-сиренето, цеденото кисело мляко и 1 ч.ч. пудра захар се разбиват с миксер, докато се получи гладък крем. В друг съд се разбиват сметаната и 1/2 чаша пудра захар. Добавя се и ванилията. Двата крема се смесват. Приготвят се 2 ч.ч. кафе (на 1 ч.ч. по 3 с.л. разтворимо кафе) и се добавят есенциите ром. Бишкотите се потапят в кафето и се редят плътно в тавата. Намазва се с част от крема. Поставят се една част от нарязаните на филии ягоди. Подрежда се вторият пласт бишкоти и се покрива с още крем. Тавата се покрива с фолио и се оставя поне половин ден в хладилника. При сервиране може да се поръси с какао, разтопен шоколад или останалите ягоди.

PS: Това количество се оказа повече за моята тавичка, затова направих и две чаши. Всяка декорирах по различен начин. Да ви е сладко!

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It