Да вземеш от енергията на Кътинските пирамиди

1
Добави коментар

Почивните майски дни подтикнаха десетки хора да оставят ежедневието в големия град и да потърсят спокойствието на природата извън него. Природните дадености на България предоставят възможност за безброй маршрути и места. Едно от тях са Кътинските пирамиди, разположени в землището на село Кътина.

 

Тези, които все още не са ги виждали, нека не смятат, че става дума за забележителност, подобна на Хеопсовата пирамида. Кътинските пирамиди, които се намират в най-красивата част на Искърския прелом – между Нови Искър и село Лютиброд, са естествено природно образувание, формирало се в следствие на почвена ерозия.

Енергията, която се носи в атмосферата около Кътинските пирамиди, е във въздуха още преди това – на път към природната забележителност.

Точката, от която потегляме към Кътинските пирамиди е Нови Искър. В края на градчето табела ни посочва правилната посока към селото. След като пристигаме в Кътина откриваме табели, водещи към полузапустяла екопътека.

Именно тя е наш пътеводител до Кътинските пирамиди – островърхите конусообразни образувания. Природата в района носи специална енергия, която се усеща – неслучайно Кътинските пирамиди са обявени за една от стотиците природни забележителности у нас.

 

Близо до тях се намира и водопадът Скакаля. До там стигаме, изминавайки разстоянието по Вазовата екопътека, като преди това отново се връщаме в Нови Искър, който пак е наша отправна точка.

Местните разказват една забележителна история от миналото – в този район Вазов едва не бил арестуван, докато гледал водопада. Бил заподозрян в иманярство. До него се приближил кметът на едно от близките села – Заселе, и го попитал: „Кой сте, Ваша милост?“.

Вазов отвърнал: „Аз съм поет“, а управникът побързал да каже: „Поет, не поет, аз съм на Заселе кмет“ и така тези думи влезли в историята на селото.

Затова, за всички, които си мечтаят за природа, енергия и красота – пътят трябва да ви отведе до Кътинските пирамиди, които на практика са „съседи“ на водопада Скакаля.