Доктор Вак – почистване на уши

1
Добави коментар

Дата: 2014-05-06

Д-р Вак представлява устройство за премахване на ушна кал във формата на миниатюрен сешоар. Употребата му е лесна и бърза – само за няколко секунди премахва ушната кал. 

Все пак специалистите напомнят, че не трябва да използвате нищо механично, за да отстраните ушна кал от най-дълбоката част на ушния канал. Дори производителите на клечки за уши подчертават опасността от използването на техните продукти. Има случаи обаче, когато отстраняването на ушната кал е задължително, особено когато нарушава слуха или може да доведе до инфекция.

За безопасно отстраняване на ушна кал се препоръчва да се използва затоплено масло (бебешко олио, зехтин), което да омекоти ушната кал в ухото. За целта няколко капки затоплено ( не горещо) масло се поставя внимателно в ушния канал, докато пациента лежи на една страна. Олиото трябва остане в ушния канал за няколко секунди, буквално, за да „стопи“ ушната кал. След това пациентът трябва да наведе главата си на една страна, за да позволи на маслото да изтече по естествен начин в чиста кърпа. След това може да се напръска с чиста вода, за да се отстранят остатъците от ушна кал.

Друг безопасен начин за отстраняване на церумен е употребата на капки за уши, специално формулирани за да омекотят прекомерното количество ушна кал. Прилагайте ги според указанията в листовката. Вижте продуктите тук.

Според някои експерти ушната кал не трябва да се премахва изобщо. Тялото ни произвежда церумен с причина – да „захване” мръсотията и други замърсители преди да достигнат до уязвимите части на вътрешното ухо. 

Докато според някои хора, ушната кал е доста непривлекателна, не винаги е разумно да я премахвате само по естетически причини. Използването на тупфи за отстраняване на ушна кал в ушния канал може да доведе до уплътняването и или перфорация на тъпанчето.