Вкусна и лесна диета с ягоди » ПОТАЙНОСТИ

17
Добави коментар
svetla58
svetla58

Сезонните диети с плодове и зеленчуци са много добър начин да се отървете от излишните килограми, консумирайки продукти, с които природата ни дарява. Естественото им зреене в точно определен период от годината ги прави много по-полезни.

Днес решихме да ви предложим идея за хранителен режим с вкусните ягоди, които през май може да намерите в изобилие. Тази експресна диета се провежда само за 3 дни и не застрашава вашето здраве. Тя е разчетена с 5 приема на храна и е противопоказна  само за хора, имащи алергия към мед или ягоди.

Специалистите смятат, че при активна физическа дейност този хранителен режим може да ви помогне да се освободите бързо от 2-3 килограма, натрупани като последица от обилното похапване по време на пролетните празниците.

Ето и точната диета:

Закуска: чаша билков чай с лимон и една лъжичка мед, 120-150 г обезмаслена извара.

Втора закуска: малка купичка ягоди. Може да полеете с лъжичка мед или една супена лъжица диетична сметана.

Обяд: 200 г приготвено на пара цветно зеле, 200 грама ягоди, чаша топъл чай с лъжичка мед.

Следобедна закуска: чаша ябълков или портокалов сок, малко блокче черен шоколад.

Вечеря: чаша айран от нискомаслено кисело мляко или билков чай с лъжичка мед, 2-3 ягоди.

Защо са полезни ягодите?

Енергийната стойност на 100 г ягоди е 135 ккал. Съдържат до 80% вода. Те са богати на антиоксиданти и ценни хранителни вещества, осигуряващи поддържането на добро здраве, затова са превенция за редица заболявания. Ягодите са добър източник на витамин С, витамини от В група, минералите калий, желязо, магнезий.

Те са много полезни при пролетна умора, скорбут, ревматизъм и за възстановяване след тежко боледуване поради високото съдържание на витамин С. Ягодите не повишават нивото на холестерола и при консумирането им в големи количества не се затлъстява, което прави плодовете полезни за хора на диети за отслабване и за спортисти, когато са в период на изчистване на мазнини.

В ягодите е налично голямо количество витамин Р, който в комбинация с витамин С и калций укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от капилярни кръвоизливи. Калият в тях ги прави полезна храна за хора от всички възрасти, особено за подрастващи и бременните. Калиевите соли подобряват сърдечната дейност. Те подпомагат отделянето на излишните течности и действат превантивно срещу водна задръжка.

Органичните киселини в ягодите: лимонена, ябълчена, салицилова, оксалова и подобряват обмяната на веществата в организма и улесняват храносмилането. Ягодите съдържат и значимо количество фолиева киселина, която подпомага забременяването, намалява депресията, подобрява работата на мозъка и снижава риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания. В една шепа ягоди фолиевата киселина е 100 пъти повече отколкото в една ябълка. Плодовете на ягодата са значително богати на пектинови вещества, поради което са полезни при лениви черва, запек и други проблеми със стомашно-чревния тракт.