Инвалидна количка за котка – да помогнем на животно в нужда

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

04.05.2014

Не само кучетата могат да изпитат отново удоволствието от движението след злощастен инцидент – котките също могат да продължат да живеят пълноценно и по-важното – да стоят здраво на краката си – благодарение на едно полезно средство – инвалидната количка. Подробно за инвалидните колички за котки ни разказа Атанас Атанасов от „Ортовет медикъл“, който може би помните от интервюто във връзка с помощните средства и инвалидни колички за кучета. Както обаче стана ясно след разговора с господин Атанасов, котките не са малки кучета – една котка се нуждае не само от индивидуално изработена инвалидна количка, но и от специфичен подход, за да приеме новото помощно средство.

 

Кога се налага една котка да се придвижва с инвалидна количка? Атанас Атанасов споделя, че от инвалидна количка се нуждаят котки както с временно обездвижване, така и с трайна парализа. В зависимост от вида на проблема трябва да се изработи количка за рехабилитация или за постоянно придвижване. Алтернатива на инвалидните колички остават ортезите (брейсовете), които обаче могат да се използват само при ограничени увреждания. „При условие обаче ,че има увреждане само на някой нерв като например седалищен нерв или нерв радиалис на предния крайник, тогава предприемаме позиционно лечение тоест поставяме на засегнатия крайник ортеза (брейс), която не позволява на ходилната част, китката или петата да застават в неправилно положение. Тези ортези могат да бъдат с движение, с ограничено движение или ригидни. Всичко зависи от конкретното състоянието на пациента“, обяснява Атанасов.

 

Макар и котките да умеят да се пазят по-добре в градски условия от кучетата, те все пак стават жертва на травматизъм като най-честите примери са удар или прострелване, казва Атанасов. „Ортовет медикъл“ е автор на инвалидната количка на котката от популярното видео. Атанас Атанасов сподели историята зад клипа: „Имахме коте, което беше намерено между блоковете простреляно в гръбначния стълб с въздушна пушка. То беше приютено във ветеринарна клиника, намираща се в този район. Изработихме му количка, с която то се разхождаше всекидневно в клиниката, докато се намери осиновител. След около месец котето отпътува за Германия. Не след дълго го видяхме в репортаж на немска телевизия представено като котката Бригита.“

 

Собствениците на котки обикновено се страхуват, че техният любимец няма да приеме добре помощното средство и ще го отхвърли. На това Атанас Атанасов отговаря: „Реакцията на котките при поставянето им в инвалидна количка в повечето случаи е по-различна от тази при кучетата. Те изчакват да останат сами за да започнат да се движат с новата си придобивка. Дори понякога е трудно да ги провокираш и с нещо вкусно.Но все пак както при всички живи същества е и въпрос на характер.“ Времето на котката за адаптация към инвалидната количка е различно и зависи от нейната индивидуалност. Въпреки това повечето животни разбират, че помощното средство върши това, за което е изработено – да им помага – и скоро свикват да го използват. „Те нямат нужда от дълго време за адаптация освен ако  периода на обездвижване е бил по-дълъг и мускулите са отслабнали. Но и тогава с няколко дневни тренировки с правилно дозирано натоварване нещата се случват добре“ с ентусиазъм споделя Атанасов.

 

„Ние в „Ортовет Медикъл“ се стараем да направим необходимото за да върнем всеки един домашен любимец с двигателни увреди към нормално му движение и да му дадем шанс отново за пълноценен живот. Благодарим и на PetVet.bg, че дава една много добра информираност за възможността, начините и средствата,с които успяваме да помогнем на нашите четириноги приятели“ завършва Атанасов.

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за помощни средства:

„Инвалидна количка за куче – отново живот в движение!“

„Протези за кучета – шнас за пълноценен живот!“

„В помощ на животните с инвалидност с Атанас Атанасов от Ортовет медикъл“