Орязаха социални услуги за самотни възрастни и хора с увреждания

1
Добави коментар

„Моля ви, вземете такова решение, че утре, ако изпаднете в моето положение, да разчитате, че ще има кой да се грижи за вас.“ С тези думи се обърна към общинските съветници на днешната сесия 91-годишният инж. Пенко Пенев. Възрастният човек, който живее сам и не може да се обслужва, ползва услугите на социален асистент по програмата „Помощ в дома“.

Прочувственото изказване на възрастния ветеран от войната обаче не попречи на общинарите да гласуват решение за редуциране броя на хората, които ползват такава услуга, както и на социалните асистенти.

Причината е, че сумите, които се отделят за тази дейност при сега действащата численост и ниво на заплащане, са непосилни за общинския бюджет.

Както е известно, Община Пловдив единствена се възползва от пълния капацитет на програмата „Помощ в дома“, по която бяха написани 6 проекта на обща стойност 1.2 млн. лева. Срокът на проектите изтича в средата на тази година, но Общината ще продължи да предлага услугите, макар и в редуциран вариант.

За тази цел разкритите по райони звена на домашния патронаж ще бъдат обединени в едно с капацитет 100 места. Потребители по проекта досега бяха 250 души с увреждания, обслужвани от 117 асистенти. От 1 юни болшинството от заетите като социални асистенти на практика ще останат без работа.

„Още при старта на програмата беше ясно, че тя ще е за една година. Лично аз нямам нищо против от 250 души потребители на услугата да станат 500“, коментира зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков. Той припомни, че към настоящия момент Община Пловдив работи по няколко програми, като „Подкрепа за достоен живот“ с 250 асистенти, по програмата на местния клон за социално подпомагане пък има още 190 асистенти.

„Ангажиментът за устойчивост е в размер на не по-малко от 8 процента. Ние го спазваме с малко над 41 процента по отношение на ползвателите и малко над 15 процента по отношение на работещите“, уточни Титюков. 85 000 лева от бюджета на Община Пловдив ще бъдат пренасочени към Домашния социален патронаж, който ще поеме функциите на закритите звена по проекта.

Община Пловдив още преди изтичане на срока е поискала средства за устойчивост на тази дейност, но те не са осигурени до момента. Лично министър Хасан Адемов е заявил, че няма са бъдат осигурени средства за „Помощ в дома“, каза още Титюков.

Представители на опозицията в Общинския съвет остро възразиха срещу решението. Според Николай Радев от БСП намаляването на бройката на заетите по програмата не само ще лиши нуждаещи се хора от услугата, но и ще намали качеството на обслужването на хората с увреждания.