Венера, любов и анахата чакра – Edna.bg

2
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Четвърта чакра, или анахата, се намира на нивото на сърцето и се управлява от планетата Венера. Сърдечната чакра е много по-мощна, отколкото си даваме сметка. В китайската медицина се разглежда като мястото, където пребивава Духът. Когато тази чакра е силна и здрава, изпитваме чувство на любов към себе си, радост и веселие. В нея се съдържа способността ни да вдъхновяваме другите и себе си, затова оттук извират артистичността и креативността, независимо дали ги изразяваме чрез музика, рисуване, танц или писане.

Сърдечната чакра ни дарява с искрена скромност и състрадание както към себе си, така и към другите. В сърцето няма осъждане, но има само божествена любов. Ако анахата чакра е ранена, ще страдаме от безрадостност, депресия, хронична тъга, меланхолия и чувството, че никой не ни обича. Трудно ще допускаме любов, неохотно ще се доверяваме на връзки, ще се съмняваме в себе си. Това ще съответства на трудна позиция на Венера в хороскопа.

Венера в хороскопа представлява онова, което ценим. Тя е богинята на любовта и красотата и олицетворява психическата ни функция да усещаме, привличаме и създаваме равновесие, единство и хармония. Когато балансът е налице, Венера в нас се чувства лека, красива, обичана, доволна и съвършена. Става дума за природното съвършенство, където всяка криволица или асиметрия си е на мястото и се влива на време в общия поток на проявленията. Когато има дисбаланс, нашата венерина енергия е фрустрирана, изпитва дистрес и изисква действие, което да възстанови равновесието.

По отношение на здравето Венера ни дава чудесното усещане за благоденствие, енергичност и жизненост. Тя ни предупреждава, когато имаме нужда от спорт или се претоварваме с работа. Алармира ни, че трябва да избягваме захарта, да отслабнем, да се пречистим, когато естетическото ни чувство е наранено, щом се погледнем в огледалото, а тялото ни е загубило блаженото природно преживяване за хармония, баланс и любов към себе си.

Венера ни помага да се отваряме за другите, да поддържаме равнопоставени взаимоотношения и да бъдем толерантни. Тя е изкусителката и прелъстителката, която има непрестанна нужда да получава позитивна обратна връзка, да се оглежда в очите на другите, да дава и приема любов, за да се изпълва с усещане за цялост и завършеност.

Стремежът на Венера да постигне хармония на всички нива се проявява и в изкуството. Естетизмът и красотата са пряко подчинени на усещането и възприятието за космически и природен ред. Затова и Венера се асоциира с изяществото във физическите форми.

Венера и сърдечната чакра се съотнасят със сетивото допир. Когато прегръщаме другия, ние имаме усещане за това какво чувства той в своето тяло. Създава се връзка, сетивен и емоционален обмен. Чрез анахата чакра ние приемаме и отдаваме любов, осъществяваме контакт и установяваме близки отношения с приятели, партньори, родители, роднини, деца. Свързва се с елемента въздух, а затрудненията с дишането и проблемите с белите дробове свидетелстват за напрежение в сърдечната чакра. Чрез нея ние проявяваме състрадание, нежност, безусловна обич; изпитваме житейска пълнота, благоденствие, приемане, сигурност. Тя ни събужда за поезията, изкуството и творчеството.

На физически план чакрата регулира циркулацията, имунната и дихателната система. На нейното ниво се намира тимусната жлеза, която произвежда Т-клетки – „воините“ на имунната система – и ни пази от външни нашествия и инфекции. Тимусната жлеза регулира растежа на детето, който е най-интензивен около 14-тата година, след което тя закърнява. В много редки случаи тимусната жлеза запазва своите размери и функции и след пубертета, което води до женственост при мъжа и мъжественост при жената – статус тимусинус. Хора, чиято тимусна жлеза остава активна и на зряла възраст, принадлежат към тимусо-центричен тип. Чертите им остават закръглени и детски; кожата им е прозрачна; косата им е тънка и копринено мека. Обикновено те се отличават с хубост, слаба практичност, неприспособимост към живота. Физически са неиздръжливи и трябва да полагат извънредни грижи за тялото си.

Навярно, заради връзката на тимусната жлеза с детското развитие и запазването на детска невинност, ефимерност, „окръгленост“, анахата чакра в някои системи се асоциира с Луната, а не с Венера. От друга страна я съотнасят и към Марс заради войнствената и защитната функция на Т-клетките.

Венера много по-пряко обаче съответства на панкреаса и сетивото вкус. Панкреасът е жлеза от храносмилателната и ендокринната система, която произвежда както важни хормони като инсулин и глюкагон, така и панкреатичен сок, съдържащ храносмилателни ензими. Панкреасът регулира въглехидратната обмяна чрез хормоните – глюкагонът разгражда гликогена и повишава нивото на кръвната захар, а инсулинът понижава нивото ѝ. Ензимите участват в по-нататъшното разграждане на въглехидратите, протеините и мазнините. Когато всички тези процеси са в баланс, нашето тяло представлява здрава и жизнена система в динамично равновесие, която разполага с оптимални нива на енергия. Тогава сме в състояние на благоденствие и хармония. Нашият здрав дух обитава здраво тяло, което асимилира с лекота подходящите хранителни ресурси, превръщайки ги в енергия.

Нерядко прекаляването с храна, особено сладка, е сигнал, че на емоционално ниво ни липсва любов към себе си и другите. Хормоналната система, в качеството ѝ на огледало на емоционалните потоци и процеси в нас, е извън строя. Много е вероятно Венера в хороскопа да е „ранена“ по рождение или по транзит от труден контакт с Плутон, Марс, Уран или Сатурн.

Четвърта чакра е мостът между долните и горните чакри. Говори се, че нашата западна култура основно се занимава с темите на първите три чакри – пари, секс и власт. Изчистим ли емоционалните зависимости по първите три чакри, можем да започнем да се отваряме за висшите качества на горните чакри. Ако анахата е блокирана, ще треперим от страх, че не ни обичат. Ще се въздържаме да даваме и получаваме любов.

Сърдечната чакра се лекува чрез развиване на състрадание, преданост и чувство за свързаност с другите. Напевите отварят сърцето и намаляват чувството за отделеност. Комбинацията от свещени мантри на различни духовни традиции и танци помага за свалянето на изкуствените прегради, които ни препречват пътя към цялото.