Откриха останки от кораба на Христофор Колумб

15
Добави коментар
tedy79
tedy79

Откриха останки от кораба на Христофор Колумб

13 Май 2014 | 13:46

/КРОСС/ Отломки от флагманския кораб „Санта Мария“, с който през 1492 г. Христофор открива Америка, са били намерени над 500 години след потъването му край бреговете на Хаити и това може да се окаже едно от най-важните подводни археологически открития в историята, пише британският вестник „Индипендънт“.

Ръководителят на американската група подводни археолози Бари Клифърд заяви, че резултатите от направените изследвания позволяват „практически с пълна увереност“ да твърдим, че намерените отломки са от легендарния кораб „Санта Мария“. Всички географски, топографски и археологически данни, които получихме, ни позволяват да твърдим, че става въпрос за „Санта Мария, посочи Клифърд.

„Вече сме информирали властите в Хаити за откритието. Ще се постараем да извадим от морското дъно най-добре запазилите се фрагменти от кораба и да ги предадем на властите“, каза той.

„Санта Мария“ е бил построен в испанските корабостроителници през втората половина на XV в. През 1492 г. Колумб го арендува и заедно с други два кораба „Пинта“ и „Ниня“ се отправя на експедиция с цел да търси по-кратък път към Индия. На 12 октомври с.г. експедицията достига Бахамските острови, което се смята за официална дата на откриването на Американския континент. През нощта на 25 декември „Санта Мария“ се блъсва в подводен риф и потъва. Колумб и групата му се връщат в Испания с другите два кораба.

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.