Антония Йорданова: Обичам да съм генератор на положителни емоции

1
Добави коментар
kufeiko
kufeiko

Tекст: AlltheMall, Снимки: Диляна Флорентин, Темелко Темелков и Микаел Стефанов

В шарения хаос от модни новини открихме, че Mall of Sofia имат нов стилист, който ще се погрижи за вашата визия напълно безплатно. И това е не кой да е, а Антония Йорданова – любимата ни дизайнерка, която стои зад изключително успешната и иновативна българска марка Knapp. Освен това тя е и дипломиран художник с дългогодишен опит като стилист и редактор в редица модни и лайфстайл издания, сред които Егоист, Intro, Максимум и ELLE. Антония работи по стайлинга на фотосесиите на много популярни лица – Белослава, Мария Илиева, Поли Генова, Лора Караджова, Криста, Рут Колева.

Tune, както е по-известна сред своите приятели, е носител на наградата на списание Grazia „Жена на годината“ в категория Мода-дизайн и „Златна игла“ в категория Млад дизайнер, а съвсем наскоро прие ново професионално предизвикателство и стана част от екипа на иновативното онлайн списание 12Magazine.

Здравей, Антония, много се радваме, че имаме възможността да осъществим това интервю. Годината започна много силно за теб след като спечели приза „Златна игла”  в категорията „Най-добър млад дизайнер”. Разкажи ни как се вдъхнови за създаването на модната марка Knapp и какви предизвикателства срещна и все още срещаш по пътя?

Не бих искала да звуча клиширано, но винаги съм знаела какво искам да правя и създаването на Knapp беше въпрос на време и на обстоятелства, които да ми    позволят да започна от някъде. Вдъхновение не ми е липсвало никога, но то сякаш най-малко е нужно за подобен тип инициативи. Всичко се случва с пари и с точните хора, а стилът и целите на Knapp не са до толкова комерсиални, че да има много ентусиасти, които да го правят, камо ли да подадат ръка. Въпреки това имахме своя шанс да получим доверие и подкрепа, стартирахме, дори малко на шега и само година по-късно знаех, че след като началото е поставено, ми остава само да се погрижа Knapp да върви напред, защото има потенциал. Да правиш подобен тип марка точно с тази визия е доста хазартен ход – повечето жени и манталитетът им ги тласкат към съвсем различен тип естетика.

Съвсем наскоро представихте и новата колекция на Knapp The Sport`n`Chic Collection пролет-лято 2014. Ще открехнеш ли малко завесата около нея? Дали например няма да създадеш специален тенис екип за Григор Димитров ( на нас това ни се струва страхотна идея 🙂 ?

Преди месец имах възможността да работя с Григор Димитров и определено смятам, че това е човек, който създава желание и настроение да общуваш с него, а защо не и да направиш нещо, специално за него 🙂 Но аз винаги съм била заинтригувана от дамската мода и на този етап това едва ли ще се промени.

Колекцията носи нашите особености – геометрия, линия, стил, но много искаме всеки път да има някаква провокация, по нещо, което да е ново и интересно за нашите клиенти и приятели. Спортът е изключително силна тенденция от няколко сезона насам, но до момента дори не се бяхме доближавали до нея, затова за самите нас беше предизвикателство да я пречупим и поднесем по Knapp начин.

Като заговорихме за мъжка мода, планирате ли и мъжка линия в бъдеще?

Много отдавна планираме да направим и мъжка линия. Имаме наш колега, който по един или друг начин е част от екипа на Knapp и има потенциала и желанието да се занимава с мъжката колекция. Въпросът е, че това изисква още толкова усилия и ресурс, които за момента смятаме да продължим да инвестираме в дамската линия. Но идеята за мъжки дрешки, дори по basic ще намери своето време.

Да поговорим и за другите ти нови проекти, съвсем наскоро научихме чудесната новина, че ти ще бъдеш новия стилист на Mall of Sofia и всички ние ще имаме възможността да се възползваме от твоя талант и то напълно безплатно! Разкажи ни повече.

Екипът на Mall of Sofia е от тези, които те карат да се усещаш ценен и желан. Лично за мен това е предпоставка да се чувствам добре и да давам всичко от себе си. След напускането ми на сп. ELLE, вече нямаше причина да не приема това предложение и да опитам да правя нещо различно, свързано с уменията ми. Надявам се да има повече хора, които са готови да отделят време и да ми дадат доверието си, тъй като смятам, че за всеки е ценно да може да се погледне през още един чифт очи или просто да получи помощ при избора на нещо за себе си. Това си е чиста доза удоволствие и за мен ще е изключително удоволствие да съм генератор на широки усмивки и позитивна емоция.

Преди около месец ти се присъедини към екипа на изключително иновативното онлайн издание от нов тип 12Mag, на което ние се възхищаваме. Какви са предизвикателствата на новото място, сподели с нашите читатели нещо интересно от „кухнята”.

Кухнята е червена и там много се смеем 🙂 Списанието съществува от две години и е плод на гигантския талант на моите приятели Слав Анастасов и Хубен Хубенов. Поканата да стана част от този екип беше признание за моите умения, а след това и много голямо предизвикателство за мен самата, като стилист и като човек, който обича да полага усилия за дадена кауза. 12 magazine е кауза, защото е млада медия, която за щастие е позиционирана онлайн и това я прави много по-силна по своя потенциал във 2014 г. Зад нея не стои гръмко име и лиценз, но стоят хора, които разчитат на името и уменията си – нещо, което не вярвах, че може да е такава солидна инвестиция до момента, в който не ми се наложи да предложа това на потенциалните партньори на една модна медия, независимо коя е тя и разбрах, че нищо не е случайно и всичко се гради и заслужава. Затова 12 magazine е дете, което си заслужава да се отглежда с търпение и последователност – там всичко се прави с желание и от талантливи хора, над които никой не тегне със субективни норми и правила.

Kакви са според теб модните тенденции за предстоящия сезон?

Те са ясно и точно установени и показани в модните столици отдавна, но ако трябва да отлича някоя от тези, които лично на мен са ми най-много на сърце, това е тенденцията, посветена на изкуството и музите. Лятото обещава да е много цветно, много вдъхновяващо и изпълнено с провокации.

И за десерт един малко по-личен въпрос – как минава един твой ден? Даваме си сметка, че за човек с твоята професия всеки ден е различен, но все пак разкажи ни за това, което те вдъхновява в ежедневието.

Ако денят е по-натоварен започва доста рано и включва толкова много неща, които трябва да свърша, че е възможно вдъхновението просто да не дойде 🙂 В други дни, когато сетивата ми са по-отворени и имам време да се огледам, мога да се вдъхновя дори от среща с приятели или от работния процес с любими хора – приятели и колеги.