Национален парк Йелоустоун – тема за САЩ – Idi.bg

14
Добави коментар
motokarche
motokarche

Вулканични скали от черен обсидиан, гейзери и горещи извори са запазената марка на най-стария и най-големия национален парк в САЩ -Национален парк „Йелоустоун“. В превод името му буквално ще рече „Жълт камък“. Той е разположен в по-голямата си част на територията на Уайоминг, отделни части от Монтана и Роки Маунтинс в Айдахо. Паркът се намира на плато със средна височина 2400 м.,  обградено от  планински вериги. 80% от парка са гори и площи с растителност. Водопадите са 290 на брой, като най-високият е 94 м. Двете най-известни реки са Йелоустоун и Люис, а гейзерите му представляват 2/3 от всички гейзери на планетата. Най-големият и най-високият гейзер е „Стиймбоут“ („Парна лодка“). Друг известне  гейзер е „Олд Фейтфул“ ( Старият верен), наречен така заради точността на изригванията си. Едно изригване може да изстреля между 14 и 32 000 литра вода на височина от 30 до 55 метра и трае около 1,5 и 5 минути.

 

 

През 1856 планинарят Джим Бриджър съобщава, че видял „врящи извори“ и „планини от стъкло и жълта скала“, което събудило любопитството на геолога и изследователя Фердинанд Хайдън. Той организирал двугодишна експедиции, достигнал до река Йелоустоун, но бил възпрепятстван от лошите метеорологични условия и избухването на Гражданската война. Едва 10 години по-късно се завърнал отново по тези земи. Този път експедицията била спонсорина от правителството и резултатите й дават основание на президента Юлисис Грант  на 1 март 1872 година да подпише закон, с който провъзгласява създаването на Национален  парк „Йелоустоун“. От 26 октомври 1976 година е обявен за Биосферен резерват и влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО на 8 септември 1978.

 

 

 

 

 

1700 различни видове растения и дървета създават разнообразието на флората в парка, сред които няколко вида борове. Бор конторта е може най-разпространеното дърво, което е било използвано от индианците за направата на типита. Castilleja linariaefolias е известно още  Indian paintbrush (буквално „индианска четка за рисуване“). Името му идва от местно индианско предание, според което неизвестен художник се опитал да нарисува залеза в прерията, но не му се отдало да изобрази красотата й. Ядосал се и захвърлил четаките си. На тези места поникнали Indian paintbrush. Друго причудливо дете на прерията е Mimulus guttastus, което още се нарича „жълто маймунско цвете“, тъй като прилича на маймунско лице.

Борове конторта

 

Индианската четка

 

Жълтото маймунско цвете

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 5393 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност