Малко известни факти за Световното първенство по футбол

1
Добави коментар
fzuberski
fzuberski

Наближава Световното първенство в Бразилия, брато, а жена ти от сега писка, че я боли главата и да чукаш телевизора. Преди да й изневериш ти предлагаме да прочетеш няколко интересни неща, свързани с Мондиалите, като по този начин ще направиш изневеряването интелигентно. До Световното остава по-малко от месец, а ние ще те изненадваме с хубави материали до самото му начало. А и след него.

Цъкай на снимките и разгледай галерията.

Национален отбор извън Европа (9) или Южна Америка (8) не е печелил Световно първенство.

Неочакваната победа на САЩ над Англия през 1950 г. внася смут в световните вестници, които си мислят, че има някаква грешка в изпратеният им резултат – 1:0 за САЩ. Те мислили, че става дума за 10:1 за Англия, а “New York Times” дори отказва да публикува каквото и да е, заради страх от измама.

Белгийският рефер Жан Лангенус, който свири финала на Мондиал 1930 между Аржентина и Уругвай, е облечен странно – вратовръзка, три-четвърти панталони и шапка на ловец на елени.

През 1938 г. на полуфинал между Бразилия и Италия, легендата на адзурите Джузепе Меаца бие дузпа с паднали гащета. Шортите на нападателят падат точно преди наказателният удар, тъй като ластикът е скъсан при едно от единоборствата. Меаца се засилва като с едната си ръка държи гащетата, бие и бележи. Истински титан!

Към май 2014 г. работници мигранти помагат на Катар да се подготвят за Световното първенство през 2022 г., като до този момент са загинали над 900 работници, което е средно по един на ден.

На Световното през 1974 г. началото на срещата между Западна Германия и Холандия се забавя с 10 минути, тъй като организаторите забравят да сложат флагчета на корнерите.

След загубения финал през 1950 г. Бразилия сменя цвета на титулярните си екипи. До тогава те играят с чисто бели фланелки.

Румънският крал Карол II е голям фен на футбола и лично избира кои играчи да представляват страната на Мондиала през 1930 г.

Роже Мила е най-старият играч, участвал на Мондиал. През 1994 г. е на 42 години, но това не му пречи и отбелязва 4 гола. Определен е за най-добър футболист на Африка за 1976 и 1990. Малко след футболната си кариера опитва да направи турнир в своя чест, използвайки 120 пигмеи, които държи в плен в мазето на националния стадион на Камерун.

На Световното през 1950 г. Уругвай побеждава с 2:1 фаворита Бразилия на финал, с което докарва 200 хиляди по трибуните на “Маракана” до небивал екстаз. Двама се самоубиват след като скачат от горните тераси на стадиона, а други трима умират от сърдечен удар.

Между двете Световни войни, шефът на италианския футбол Оторино Барази тайно прибира трофея на Световната купа, чието леговище по това време е банка в Рим, и я крие в кутия за обувки под леглото си. Защо? Защото го е страх чичо Адолф Хитлер и нацистките му авери да не я намерят. Трофея остава под кревата до Световното първенство през 1950 г.

Великият нападател Ференц Пушкаш е единственият футболист, играл с два различни отбора на Световно първенство – с Унгария през 1954 г. и с Испания през 1962 г.

Съсъедите от Румъния държат антирекорд с участието си на финалите през 1930 г. На мача им срещу Перу идват едва 300 души.

Преди финалният мач между Уругвай и Аржентина на Световното през 1930 г., което се проведе в първата държава, полицията прави щателна проверка на публиката, която води до конфискуването на 16000 револвера

Англия не играе на първите три Световни първенства (1930, 1934 и 1938), тъй като Футболната Асоциация просто отказва поканите за турнира

През 1990 г. Обединените арабски емирства за пръв път участват на финалите. Арабски шейх обещава Ролс-Ройс на всеки, който вкара гол. ОАЕ бележи два пъти, но само първият голмайстор Халид Исмаил Мубарак подкарва возилото, като получава допълнително апартамент и 400 хил. марки.

Капитанът на Франция от Мондиал 1930 – Алекс Вилаплан е хвърлен в затвора заради залагания на конни надбягвания и за контрабанда на злато. В крайна сметка той преминава към Гестапо и малко по-късно е разстрелян. Съдба.

Хосе Батиста от Уругвай държи рекорд на Световните първенства, след като е изгонен само за 56 секунди игра. Това се случва през 1986 г., а ние сме сигурни, че Вини Джоунс му завижда.

Tags: забавно, истории, футбол, Четиво