BELOTE BY FORTEGAMES ( BELOT ) – Приложения за Android в Google Play

0
Добави коментар

Правила Белота е игра на карти , която се играе от четирима играчи с тесте от 32 карти. Играчите се разделят на отбори от по двама . Реда на игра е обратно на часовниковата стрелка. Целата на всеки отбор е пръв да достигне крайният брой точки ( за класически белот, точките са 501 . За Контре ( Страна) точките, които трябва да достигне отбора са 701.

Избор на козов цвят ( класически белот) За да може да се определи козов цвят всеки играч получава по 5 карти. Следващата карата от колодата се обръща с лицето на горе и се постая в средата на масата. Десният играч , от страната на раздаващият, трябва да реши дали да вземе картата или да обяви пас. Ако играча реши да обяви пас, следващият играч , който е на ход, трябва да реши дали да вземе картата или и той да обяви пас. Ако играча реши да вземе картата, боята на съответната карта става козов цвят. Ако никой от играчите не вземе картата от масата , следва втори тур.В него играчите могат да кажат козов цвят , който желаят. Ако някой от играчите каже коз, той трябва да вземе картата от средата на масата и играта започва. Ако никой от играчите не каже коз, картите се разбъркват и започва нов рунд. Играчът на раздаващият от дясно е този който сега раздава картите. Веднъж избран коз, всеки играч получава по 3 допълнителни карти. Играчът взел картата от средата на масата получава само две допълнителни карти , така че всеки играч да има общо 8 карти

Избор на козов цвят ( Контре) Всеки играч получава по 8 карти. Когато е на ход всеки играш може да обяви козов цвят. При обявата на коз играча трябва да обяви и стойност на играта. Всеки следващ играч , който също иска дя обяви коз трябва да избере по-висока стойност на играта от предната обявена такава. Стойността на играта може да е между 80 и 160 точки , като се увеличава с по 10 точки. „Капо“ ( Capot ) също може да бъде обявено. Това означава, че отбора трябва да събере всички ръце и в този случай играта е със стойност 250 точки. Ако играч не иска да обяви коз, може да обяви пас. Коз става боята обявена от един играч при което останалите трима са обявили пас. Играчът избрал козовият цвят може да реши дали да увеличи стойността на играта отново. Противниците му имат възжможност да го предизвикат, като кажат „контра“ при което могат да удвоят стойността на играта. Тогава отбора обявил коза, може да каже „реконтра“ , при което резултата ще се удвои отново.

Ред на игра След избора на коз, дясно стоящият от раздаващият започва играта. Следващият играч трябва да следва боята играна от първият играч. Ако коз е игран, играчите трябва да вземат ръката при възможност т.е. да играят по-висока карта . Играч също така трябва да играе коз, ако опонента му ще вземе взятката ( ръката) . Най-силният игран козов цвят печели ръката. Ако не е игран козов цвят, най-високият ранг на карта от играната боя печели ръката. Ранговете на картите от най-силната към най-слабата са както следва: За козов цвят: Вале, 9, Асо, 10, Поп, Дама, 8, 7 За всичку други бои: Асо , 10, Поп, Дама, Вале, 9, 8, 7 Играча взел ръката трябва да играе карта.

Декларацията „Белот“ и „Ребелот“ важи както в игри с обявявания, така и за тези без. Ако играш държи коз Дама и Поп, той може да каже „Белот“. Когато е играна първата от тези карти, играча казва „Белот“ . Когато играе втората , казва „Ребелот“ Това добавя 20 точки към точките на отбора. Който отбор достигне пръв 501 точки, печели.

Точки За всяка спечелена ръка ( взятка), общият брой точки , които получава отбора, са както следва: 1) за карти от козов цвят: Вале 20 т 9 14 т Асо 11 т 10 10 т Поп 4 т Дама 3 т 2) за карти от друга боя: Асо 11 т 10 10 т Поп 4 т Дама 3 т Вале 2 точки 3) Точки за обявявания: Белот-Ребелот 20 т