Фестивалът на фолклорната носия е като машина на времето

1
Добави коментар

Фестивалът на фолклорната носия е като машина на времето

28.05.2014

От 2007 г. в Жеравна ежегодно се провежда уникален със своята атмосфера и настроение фестивал. Мястото е избрано не случайно – Жеравна, община Котел, е село, обявено за архитектурен резерват, пазещо автентични къщи от Възраждането с типично българска атмосфера.
 
На фестивала на старинната носия се събират хиляди хора от всички краища на България, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват – така както са го правили техните пра дядовци и баби преди 100-150 години. Единственото нещо, което ги обединява е, че всички са облечени с фолклорни носии (автентични, сценични, създадени от стари майстори или ушити специално за тях, по техен вкус и размери). На този фестивал няма зрители, всички са участници в едно автентично преживяване, което няма как да се сравни с нищо друго. На табела на входа му пише, че лошото настроение и влизането без носия са забранени.
Ако дойдете тук през август, ще може ядете чевермета, пресни сирена и суджуци, топли погачи и симити, да пиете руйно вино и ракия, да се наслаждавате на родопските гайди и македонските зурни, ще гледате  пехливански борби, кукери и маскарадни игри. Ще притаявате дъх пред танците  върху огън на нестинарите, ще се докоснете да старите майстори и занаяти… Единственото, което трябва да направите, е да облечете фолклорна носия. Ако нямате – организаторите ще ви осигурят в името на автентичната атмосфера. 
 
Има обаче задължителни правила за „пътниците“ с тази „машина на времето“:
– Забранено е използването на камери и фотоапарати. На разположение на гостите има фотографи, при които желаещите могат да си направят снимка или да заявят DVD.
– Забранено е използването на мобилни телефони, освен на определените за целта места.
– Забранена е употребата на съвременни одеяла и постелки. Ще се продават и отдават под наем черги и рогозки. Няма маси и столове – осигурени са черги, рогозки и козяци. Няма да има вилици и салфетки. Лъжиците са дървени.
 
В непосредствена близост до фестивала ще има място за палатков лагер с осигурени химически тоалетни, вода и ток. Палатковият лагер не се заплаща. Ако предпочитате обаче, може да се настаните в някоя от многобройните  възрожденски къщи за гости в селото.
 
 
Информация за Жеравна:
http://bulgariatravel.org/en/object/37/Jeravna