Нов подход при терапията на захарен диабет тип 2

1
Добави коментар

Според публикация от 2012г. с препоръки на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) и на Американската диабетна асоциация (ADA) терапевтичното лечение на хора, болни от захарен диабет тип 2, трябва да се фокусира върху индивидуалното състояние на пациента,  неговите желания и поносимостта му към избрания терапевтичен метод. Целта е да се оптимизира контролът на гликемията при хората с диабет, както и да се определи възможно най-ефективна терапия, предвид огромното изобилие от антидиабетни медикаменти.

 

Новият подход, който препоръчват американските и европейските експерти, има за цел да насърчи лекуващите лекари да прилагат по-комплексно лечение. Този нов подход съдържа няколко аспекта.

 

На първо място, според препоръките при възможност трябва решенията относно терапията да бъдат съобразявани с предпочитанията и нуждите на пациента със захарна болест.

 

Ключово при лечението спрямо този подход е индивидуализиран гликемичен контрол и глюкозо-понижаваща терапия. За да бъде постигнато това, пациентите имат нужда от редовно наблюдение на нивата на захарта в кръвта. За съжаление не е възможно това да се случва достатъчно често в клинични условия, затова е важно пациентите да разполагат с подходяща апаратура у дома – глюкомер, убождащо устройство и тест-ленти за глюкомер.

 

Физическата активност, както и хранителният режим, е препоръчително да бъдат съобразени със специфичните нужди на отделния пациент, като се имат предвид фактори като възраст, тегло, медикаменти и съпътстващи заболявания.

 

Друг аспект от подхода, разработен от работната група, е терапия с метформин, освен в случаите на контраиндикации. От значение е да се знае, че метформинът е подходящ за пациенти с наднормено тегло, тъй като води до загуба на апетит.

 

При условие, че метформинът не е ефективен, е препоръчително да се добавят 1 или 2 допълнителни медикамента, които да минимизират страничните ефекти на метформина.

 

Не на последно място се включва и инсулиновата терапия – самостоятелно или в комбинация с други медикаменти, за поддържане на нивата на глюкозата в кръвта.

 

Въпреки че препоръките на специалистите се фокусират върху гликемичния контрол, необходимо е да се вземат предвид други рискови фактори, като тютюнопушенето, приема на алкохол, а също и терапията, свързана със заплахата от сърдечно-съдови заболявания и подобни усложнения. При много от пациентите недостатъчната седмична физическа активност също е предпоставка за по-специално внимание към този аспект от лечението.