Зелен чай

3
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Почти няма друга напитка или храна, която да е „набедена“ с толкова много лечебни свойства както зеления чай. В Древен Китай много добре са познавали неговите качества и още преди четири хилядолетия са ги използвали за лечение на всичко – от главоболие до депресия.

Напитката зелен чай се приготвя от листата на чаеното растение (Camellia sinensis), които, за разлика от черния чай, са подложени на минимално окисляване по време на преработката си.

Топлата напитка чай произхожда от Китай, но е популярна из цяла Азия, както и в западния свят, и е на второ място по консумация след водата. Въпреки че зеленият чай съвсем не е толкова популярен, колкото близкия си, но съвсем не толкова полезен роднина, черният чай, той набира все по-голяма популярност извън пределите на Азия.

От растението чай се произвеждат няколко вида напитки, като единствено степента на окисление определя вида на крайния продукт. Зеленият чай се обработва и окислява в най-малка степен и съответно запазва в най-голяма степен съдържанието си на полифеноли.

Как изберем качествен зелен чай

За да се насладите на уникалния вкус и качества на зеленият чай, е необходимо да изберете качествен продукт, който да приготвите по подходящия начин. Първи от класацията отпадат чаевете в пакетчета. Поради специфичния си начин на обработка, зеленият чай се отличава с доста по-кратък срок на годност в сравнение с други разновидности чай.

Не ползвайте чай, който е преседял дълго време по рафтове или складове – старият зелен чай губи голяма част от свойствата и вкусовите си качества. Срокът на годност на зеления чай е приблизително шест месеца от датата на пакетиране и още два-три месеца след разпечатване на опаковката, при положение, че се съхранява в добре затворен съд.

Как да приготвим зелен чай

Тъй като чаят се състои основно от вода, за да получим добър вкус на напитката, трябва да се уверим, че водата, която използваме, е подходяща. Не се препоръчва вода, обработена с хлор, каквато е водата за питейни нужди от водопровода, нито такава с високо минерално съдържание, тъй като те биха променили вкуса на напитката. Ако е възможно, използвайте изворна или филтрирана вода.
Поради различните размери, в които зеленият чай е нарязан, приравняването на грамове към супени или чаени лъжици е доста трудно. Стандартните препоръки са да се използват четири грама чай за 200-220 милилитра вода. Ако използвате лъжици за мерна единица, придържайте се към съветите на производителя.
Температурата на водата е от изключителна важност за вкуса на напитката. Използването на вряща вода ще направи чая горчив. За различните видове зелен чай температурата на запарване е различна, но най-често варира в границите 70-80 градуса.
Времето на запарка е от една до три минути в зависимост от разновидността на чая.

И така:

Загрейте вода в чайник. Когато водата заври, оставете я да се охлади до желаната температура. Обикновено това отнема около две-три минути след завирането и свалянето на чайника от огъня. Добавете билката към водата. Изчакайте да се запари и можете да се насладите на чая си. Зеленият чай има най-добри вкусови качества когато се пие неовкусен с мед или лимон.

Състав на зеления чай

Растението чай се обработва по три основни начина, според степента на окисление. Зеленият чай се обработва така, че да се избегне окислителния процес на съдържащите се в него полифеноли и съставките му да бъдат съхранени в максимална степен. По състав се доближава изключително до пресните чаени листа, с изключение на някои ензимно-катализирани промени, които настъпват почти веднага след откъсването на растението.

Пресните чаени листа са изключително богати на катехини (GTC), които могат да представляват до 30% от теглото на изсушения чай. Най-силно действащият от тях е епигалокатехин галат (EGCG) и се среща единствено в зеления чай. Други полифеноли, присъстващи в чая, са флавонолови гликозиди, хлорогенна киселина (която действа като антиоксидант и забавя отделянето на глюкоза в кръвообращението след хранене), както и уникалният за чая теогалин.

Съдържанието на кофеин е около 3%, заедно с нищожни количества теобромин и теофилин. Друга съставка, срещана единствено в чая, е аминокиселината теанин.

Здравословни ползи от консумацията на зелен чай

Китайската традиционна медицина е използвала зеления чай за лечение на почти всяка болест. Съвременни изследвания доказват, че редовната употреба на зелен чай наистина има изключително благотворен ефект върху редица болести.

Основните ефекти на зеления чай са четири:

антиоксидантен;
противовъзпалителен;
противораков;
антирадиационен.  

Установено е, че с употребата на чая или екстракти от него се потиска развитието на ракови клетки и по този начин намалява рискът от редица ракови заболявания. Зеленият чай облекчава състояния на артрити и проблеми със ставите.

Антиоксидантите в него забавят клетъчното стареене, освен това спомага за детоксикацията на тялото и избавянето от устойчивите органични замърсители. Това, естествено, е в огромна помощ на хората с наднормено тегло, които биха извлекли от зеления чай значително по-големи ползи в сравнение с други кофеинови напитки.

Здравословни рискове при консумацията на зелен чай

Използването на билки с цел оздравяване на тялото и лечение на конкретни болести е подход, който е използван успешно от редица традиционни медицински науки от хилядолетия насам. Както всяко лечебно средство обаче, растенията (и в частност зеленият чай) съдържат някои активни вещества, които при определени обстоятелства могат да предизвикат различни странични ефекти или да взаимодействат по нежелан начин с други билки или медикаменти. 

Поради тази причина е добре да приемате зеления чай с внимание и разбиране. Препоръчително е да го избягвате, ако страдате от сърдечно-съдови заболявания (в т.ч. и хипертония), проблеми с бъбреците или черния дроб, стомашни язви, заболявания на психиката, при бременност и кърмене.

Хора, приемащи кофеин в големи дози за дълъг период от време (включително и този, съдържащ се в зеления чай), е възможно да страдат от безсъние, раздразнителност, сърцебиене или световъртеж.

В случай че сте на медикаментозно лечение, допитайте се до лекуващия лекар, преди да употребявате зелен чай.

Екстракт от зелен чай

На пазара присъстват екстракти от зелен чай в различни дози и форми, за тези, на които напитката не е по вкуса. В зависимост от фирмата производител екстрактите имат различна концентрация и съотношение от активните вещества. С екстрактите и с напитката от изсушените листа на чая е добре да се съблюдава разумна дневна доза.

За предозиране с чай може да се приеме дозата от пет и повече чаши дневно, а екстрактите следва да се приемат според указаната за опаковката дозировка, тъй като концентрациите на полифеноли и EGCG в тях могат да варират в границите от 100 до 750 мг.

За ориентир на дозировката може да се приеме 10 мг екстракт на килограм телесно тегло, като тези стойности могат да се изменят в зависимост от активността и здравословното състояние и нужди на конкретния човек.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Маргарита е фитнес треньор, преминала през специализации към веригата „Asana fitness and wellness” Гърция, в областта на персоналното трениране, power yoga, fit vibe. Сертифицирана в областта на спортното хранене. Завършила обучения в областта на здравословно хранене, Аюрведа, ароматерапия. Активно се занимава с Ащанга Виняса, Хата йога, функционално трениране. Интересите и са в сферата на йога и холистичните науки за здравето.