„Героичната шесторка“ – най-добрата анимация на 2014 г.

14
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Вдъхновен от комиксите на „Марвъл“, екипът на „Дисни“ пренася на голям екран историята на детето чудо Хиро Хамада

След анимацията „Чудната петорка“, класиките „Великолепната седморка“ (и „Седемте самураи“), „Фантастичната четворка“ и петимата извънземни от „Пазители на Галактиката“, поредната група супергерои са „Героичната шесторка“ – новата пълнометражна анимация от създателите на „Разбивачът Ралф“ и „Замръзналото кралство“, който се превърна в най-касовия анимационен филм за всички времена. .

„Героичната шесторка“ (с оригинално заглавие Big Hero 6) разказва за детето чудо в областта на роботиката Хиро Хамада. С помощта на най-близкия си спътник – робота Беймакс, момчето се обединява с група начинаещи бойци за спасяването на бързо развиващия се високотехнологичен град Сан Франсокио (от Сан Франциско и Токио), заплашен от престъпен заговор.

Към екипа на Хиро се присъединяват неговите талантливи приятели: брат му Тадаши, пристрастеният към адреналина Гоу Гоу Тамаго, маниакът на тема чистота Уасаби Ноу-Джинджър, експертът в химията Хъни Лемън и момчето ветрило Фред.

Филмът спечели „Оскар“ в категорията за пълнометражна анимация, а в създаването му отново участват българи: Светла Радивоева (аниматор) и Ива Ичевска (художник по осветлението). Режисьори са ветеранът в „Дисни“ Дон Хол („Мечо Пух“, 2011 г.) и Крис Уилямс („Гръм“, 2008 г.), работили за студията и като сценаристи.

„Героичната шесторка“ е забавна анимация, но не за супергерои, а за суперзубъри. Това става ясно и от първия тийзър към филма – Хиро вече е измислил екипировката на Беймакс и се опитва да го „опаковa“, но задачата се оказва много по-трудна, отколкото изглежда, заради големите размери и тромавото поведение на робота…

По кината през януари 2015 на 2D, 3D, IMAX и 4DX, озвучен на български.