Как да се предпазим от инфекции

1
Добави коментар

Детайли

Категория: Грижовни

Автор: Виолета Манолова, списание Палитра стил – PalitraStyle.com

Инфекциите са навсякъде около нас, а в есенно-зимния сезон ставаме по-уязвими към тях. Спазването на елементарни хигиенни правила е от голяма полза в грижата да бъдем здрави.

Измиването на ръцете не отнема много време и усилия, но предполага големи ползи. То е един от най-добрите и лесни начини за предпазване от инфекции.

Защо е важно да мием ръцете си

Микроби по ръцете се натрупват през целия ден, особено когато докосваме хора, повърхности и предмети. Докосвайки очите, носа или устата си, можем  да се заразим от тези микроби. Въпреки че е невъзможно да опазим ръцете си, честото миене помага за ограничаване прехвърлянето на бактерии, вируси и други микроби.

Винаги измивайте ръцете си преди:

Приготвяне на храна Почистване и лекуване на рани Поставяне на контактни лещи

Винаги измивайте ръцете си след:

Приготвяне на храна, особено ако сте пипали сурово месо Използване на тоалетна Смяна на памперс Докосване на животно или отпадъци След издухване и почистване на носа, кихане и кашляне След почистване, превързване и лечение на рани След грижа за болен човек След използването на домакински или градински химикали След почистването с кърпа В допълнение: Измивайте ръцете си всеки път, когато ви изглеждат мръсни.

Как е правилно да се мият ръцете

Най-добрият начин за измиване на ръцете е със сапун и вода. Стъпките, които трябва да се следват са прости: Намокрете ръцете си с течаща вода. Нанесете сапун Разтрийте ръцете си енергично в продължение на 20 секунди. Търкайте цялата повърхност, включително дланите, гърба на ръцете, китките, пръстите, между пръстите и под ноктите. Изплакнете добре Подсушете ръцете си с чиста кърпа или ги изсушете с сешоар. Ако е възможно, използвайте кърпа, за да спрете кранчето на чешмата.

Използавнето на антибактериален сапун

Антибактериалният сапун не е по-ефективен от обикновения сапун за ръце. Изолзването му обаче може да доведе до развитието на бактерии, резистентни към антимикробните агенти на продукта, което го прави не толкова ефективенв бъдеще.

Използването на дезинфектанти за ръце

Употребата на дезифектанти за ръце е оправдано, когато нямате на разположение чиста вода и сапун. Тези продукти са разработени на алкохолна основа.  Преди за употребите дезинфектант, уверете се, че алкохолното му съдържание е най-малко 60%. Следвайте стъпките: Нанесете достатъчно количество то препарата върху дланта си, толкова, че да можете да намокрите ръцете си напълно. Разтъркайте по цялата повърхност. Търкайте, докато ръцете ви останат сухи.

Използване на мокри кърпички

Мокрите кърпички също са опция, когато нямате възможност да използвате вода и сапун. За да е ефикасно почистването, кърпичките трябва да са антибактериални, със съдържание на алкохол.

Как да научим детето да мие ръцете си   За да помогнете на детето си да бъде здраво, насърчавайте го да си мие ръцете правилно и достатъчно често. За да го научите, покажете му как трябва да си измива ръцете. Можете също така и заедно да си измивате ръцете. За да не е прекалено бързо измиването, кажете му, че е нобходимо да мие ръцете си докато изпее 2 пъти  песента “Happy Birthday” . Можете да поставяте напомки в банята, които да са нивото на очите му и те да го подсещат, че трябва да си мие ръцете.