WikiLeaks: Порошенко е добре познат на САЩ

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

/КРОСС/ Новият украински президент е добре познат на администрацията на САЩ

Както пише в. „Коммерсантъ”, милиардерът Петро Порошенко не е нов за американската администрация. В продължение на години той заема високи постове на властта в Украйна. Изданието пояснява, че американските дипломати са писали за новоизбрания украински президент в секретни писма, разкрити от WikiLeaks, където името му се споменава 100 пъти и съвсем невинаги в позитивен контекст.

Голяма част от негативните характеристики на Порошенко от страна на американските дипломати е направена в периода 2006-2009 г.

По това време Порошенко е депутат в „Наша Украйна” и заема поста председател на съвета на Националната банка на Украйна. На 26 май 2006 г. заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на САЩ в Киев Шейла Гуолтни съобщава на Държавния департамент, че имиджът на Порошенко „е компроментиран от напълно правдоподобни обвинения в корупция”. В лобиране на интересите на Порошенко, един от приближените на Виктор Юшченко по времето на „Оранжевата революция”, го обвинява премиерът Юлия Тимошенко. Заради противопоставянето с нея и украинската рада, през септември 2066 г. Порошенко се лишава от поста на секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана.

През февруари 2006 американският посланик в Киев Джон Хърбст нарича Порошенко „опозорил се олигарх”. През юни същата година новият глава на дипломатическата мисия на САЩ Уилям Тейлър го характеризира като „крайно непопулярен политик”, който се ползва с подкрепата на лидерите на партията „заради своята предишна предприемаческа и организационна дейност”. Месец след това Тейлър пише, че „Наша Украйна” е имала възможността да издигне на изборите перспективни млади кадри, но вместо това „е последвала съвета на компроментиралия се олигарх Порошенко, превърнал се в олицетворение на всички слаби места на партията”.

От други телеграми на американските дипломати става ясно, че именно Петро Порошенко, заемайки поста външен министър на Украйна, се е старал да не позволи на Киев прекалено да се сближи с Москва. В писмо от 2009 г. пише, че в хода на заседанието на комисията Украйна-НАТО той се е обърнал към западните си колеги с призив „да окажат противодействие на всякакъв опит от страна на Русия да да си осигури сфера на влияние или да наложи вето на стремежа на страната му да се присъедини към НАТО”. В телеграма от 17 февруари 2010 г. американският посланик Джон Тефт пише, че именно той е посъветвал Янукович да извърши първата си визита не в Москва, а в Брюксел. При това, Порошенко „е призовал САЩ да не възприема прекалено сериозно изявленията на Янукович относно това, че не одобрява предложенията на Дмитрий Медведев за създаването на нова архитектура на безопасност в Европа”. В същото време, според думите на Трефт, Порошенко е настоявал на това, че „Украйна както преди се стреми да стане член на НАТО, но в дългосрочна перспектива”.

Говорителят на Порошенко Ирина Фриз на въпроса какво мисли президентът за характеристиките по свой адрес от страна на американската администрация, отговори: „Той не ги е чел”.

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.