25-те най-легендарни чудовища в гръцката митология

19
Добави коментар

Любопитно

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали чудовищата, за да постигат целите си. Да видим кои са 25-те най-легендарни същества от гръцката митология.

25. Питон

Обикновено е представян като змей, който контролира Делфийския оракул. Олимпийският бог Аполон го убива и взима оракула за себе си.
 

24. Орфо

Орфо е двуглаво куче, натоварено със задачата да охранява огромно стадо от червени говеда. Убит е от Херкулес, който след това задържа добитъка, като доказателство за победата му.
 

23. Ихтиокентаври

Ихтиокентаврите са морски богове, които имат глава и торс на човек, долната предна част на кон и опашка на риба.
 

22. Сцила

Сцила е морско чудовище, което живеело от едната страна на тесен воден канал в Сицилийския пролив, а пък срещу него се намирало друго чудовище Харибда. Те поглъщали всеки кораб, който се опитвал да премине през пролива, който бил толкова тесен, че моряците в стремежа си да избегнат едното чудовище, неизменно попадали в обсега на другото.
 

21. Тифон

Известен като „Бащата на всички чудовища“, Тифон се смята за най-смъртоносното чудовище от гръцката митология. Горната половина на човешкото му тяло била толкова огромна, че главата му стигала звездите, а пък разперени ръцете му достигали изгрева на изток и залеза на запад. Вместо човешка глава, сто драконови глави избуявали от шията и раменете му.
 

20. Офиотаурус

Офиотаурус е същество, което било полу-бик полу-змия. Смятало се, че този който изгори вътрешностите на съществото, ще може да се защити от боговете.
 

19. Ламия

Ламия била красива царица на Либия и любовница на Зевс. Хера, ревнивата съпруга на Зевс, убила всички деца на Ламия (с изключение на Сцила, когото прокълнала) и я превърнала в чудовище, което преследва и изяжда чужди деца.
 

18. Граи

Граи са три сестри, които споделят общо едно око и един зъб, с които си служели на смени. Дъщери са на бога на морето Форкин и морското чудовище Кето.
 

17. Ехидна

Ехидна е полу-жена полу-змия, известна като още „Майката на всички чудовища“, тъй като повечето от чудовищата в древногръцката митология са нейно потомство.
 

16. Немейският лъв

Немейският лъв е ужасяващо чудовище, което живеело в Немея и опустошавало всичко, до което се докосне. Имало златна козина, която го предпазвала от всякакви оръжия. Немейският лъв е убит е от Херкулес.
 

15. Сфинкс

Сфинксът е безмилостно и коварно чудовище, което имало тяло на лъв, крила на голяма птица и лице и гърди на жена. Живеело до Тива и на всеки, преминаващ града, задавало по един въпрос. Тези, които не могли да отговорят правилно, били убивани от него.
 

14. Еринии

Ериниите били известни като женски божества на отмъщението. Наказвали всеки, който давал лъжлива клетва. Имали змии в косите и бичове в ръцете.
 

13. Харибда

Харибда е дъщеря на Посейдон и Гея. Тя е морско същество, което представлявало силен водовъртеж. Чудовището поглъщало огромни количества вода по три пъти на ден, след което изплювало водата като по този начин създавало големи водовъртежи, от които потъвали всички кораби, дръзнали да преминат през сицилийския пролив.
 

12. Харпии

Харпиите са крилати духове, известни с кражбата на храна, които Зевс използвал за наказанието на цар Финей. Феней бил заточен на остров с маса, отрупана с храна и няколко харпии. Всеки път, когато Феней посягал към храната, харпиите връхлитали и я отмъквали.
 

11. Сатири

Сатирите имат кози копита и рога и често са изобразени как свирят на флейти или са с чаши вино в ръка. Те символизират безгрижния живот, а музиката и питиетата са всичко което искат.
 

10. Сирени

Опасни и красиви морски нимфи, те често са описвани като фатални жени, които с омагьосващи гласове примамвали наблизо плаващите моряци да корабокрушират около скалистите брегове на острова им.
 

9. Грифон

Грифион е легендарно същество с тяло, опашка и задни крака на лъв и глава, крила и нокти на предните крака на орел. Както традиционно се счита, че лъвът е царят на зверовете, а орелът – царят на птиците, така грифонът е смятан за особено могъщо и величествено същество.
 

8. Химера

Химера е огнедишащо чудовище от Ликия в Мала Азия. Тя има глава на лъв, тяло на коза и опашка на змия.
 

7. Цербер

Триглавото куче Цербер пази портите на подземния свят. Пуска да влезе всеки, който е пресякъл реката на омразата Стикс, но не позволява на никого да излезе.
 

6. Циклопи

Циклопите са великани и имали по едно око в средата на челото. Тримата братя великани Бронтес, Стероп и Аргес са синове на Уран и Гея.
 

5. Лернейска хидра

Лернейската хидра е чудовище с тяло на змия и многобройни глави на дракон. Имала отровен дъх и една безсмъртна глава.
 

4. Горгони

От трите сестри горгони Стено, Евриала и Медуза, най-известната, страшна и единствената смъртна измежду тях е Медуза. Те имали женски лица, змии вместо коси и вкаменявали с поглед.
 

3. Кентавър

Кентавърът е митологично същество с глава, ръце и торс на човек и тяло и крака на кон. Един от най-популярните кентаври в гръцката митология е Хирон. За разлика от останалите кентаври Хирон бил умен и добронамерен, притежавал завидни познания по музика и лечебните свойства на билките.
 

2. Пегас

Обикновено Пегас е описван като крилат чисто бял жребец, син на Медуза и Посейдон. Легенда разказва, че всеки път, когато копито му удряло в земята, бликал извор под него.
 

1. Минотавър

Минотавърът е чудовище с глава на бик и тяло на мъж. Той живеел в подземния и сложен критски лабиринт, проектиран и построен от Дедал и сина му Икар.