10 невероятни ползи от свежия нар + рецепти

17
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Нар при анемия и високо кръвно, нар за здраве и за хубост

Всички знаем ползите от червения нар, но нека си припомни само 10 от най-важните приложения на този плод

 

1 . Повишава нивото на хемоглобина. Нарът е най-доброто средство срещу анемия. Леко разреден сок от нар по половин чаена чаша, 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене в продължение на 2 месеца е идеална помощ при анемия.

2 . Намалява кръвното налягане. Семената на нара са ефективно средство за хипертоници. Чай от изсушени семена от нар помага при тревожност или стрес.

3 . Повишава активността на хормоните. Полезният нар съдържа масла, които възстановяват хормоналния баланс в организма. Изключително подходящ е по време на менопауза.

4 . Дезинфекцира устата и гърлото. Отвара от кора на нар или сок се използва за гаргара при ангина и фарингит, а също така и при гингивит и стоматит. Танините облекчават болката, а органичните киселини унищожават инфекцията.

5 . Вместо инсулин. Този плод е един от малкото, които са подходящи за диабетици. За борба с диабета използвайте 60 капки сок, 4 пъти на ден преди хранене. Още на третия ден ще бъде отчетено значително намаляване нивата на кръвната захар.

6 . Сок от нар е много полезен за всички, които работят с радиоактивни изотопи, или живеят в район с висока радиация.

7 . Лекува кожата. Имате мазна кожа, акне или гнойни рани ? Направете маска от леко препечени, натрошени кори от нар с масло или зехтин. Дръжте го в хладилника и го прилагайте върху кожата не повече от два пъти седмично.

8 . Кората на един зрял нар съдържа алкалоиди, които притежават силно антихелминтно действие. Може да се дава на малки деца, за зашита от глисти и други бактерии. Приема се след като се направи отвара, която се подслажда с малко мед.

9 . Спира диарията. Кората от нар има стягащо действие и е много полезна при диария. Възрастните могат да взимат по една щипка изсушена кора от нар 3 пъти дневно след хранене, а децата за тази цел могат да пият прясно изцеден сок, разреден наполовина с вода.

10 . Намалява възпалението . Различни възпалителни заболявания на бъбреците, черния дроб, ушите, очите, ставите, както и при гинекологични възпаления се повлияват отлично от отвара, направена от корите на нар. Подгответе я както следва: 2 супени лъжици прахообразна кора от нар се залива с 1 чаша гореща чаша вода и се вари на водна баня за 30 минути. Пие се след като се прецеди и изстине по 50 грама на ден, сутрин на гадно.