Смяната на изгорял предпазител на електроуред със здрав не е толкова елементарна, колкото можe да изглежда първоначално.

100
Добави коментар

Предпазителите (познати още като бушони) при телевизорите (отнася се и за микровълновите печки, някои модели перални, различни музикални уредби, климатици) са тънки метални нишки в керамични или стъклени тела, разположени върху основната платка на електроуреда. Вижте снимки тук. 

Проверката им става с веригомер (мултицет), ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при изключено електрозахранване на телевизора или микровълновата, за да се избегнат опасни и нежeлани срещи с електричеството.

Подмяната става с предпазител, който има същия номинал (ампераж). Много важно е да знаете, че не трябва да се бърза със смяната на предпазителя със здрав. Само по себе си, изгарянето на предпазителя е признак на сериозен проблем в захранването на телевизора, микровълновата или при пералнята (някои перални също има предпазители в управляващите блокове).  В редки случаи може да се получи и като резултат от токов удар в електрическата мрежа. При възникване на късо съединение в електроуреда изгарят и така предпазват инсталацията.

Не е възможно предпазител да се ремонтира, а се подменя с нов, след като се е установила и отстранила причината за изгарянето му.  

Съветът на майстора, който ремонтира телевизори, перални, печки, микровълнови и друга битова техника по домовете в София без почивен ден:

Ако не притежавате необходимите компетентност, опит или познания за проверка на захранващия блок на телевизора или съответния електроуред, не се ангажирайте да подменяте  изгорелия предпазител самостоятелно и на своя глава  – в противен случай може да предизвикате късо съединение или неприятни илюминации. За уплахата и щетите няма да говоря.

Да обобщя – смяната на изгорял предпазител с нов на телевизор, микровълнова, някои модели перални и други електроуреди, които имат такъв, никак не е толкова безобидно, колкото може да изглежда на пръв поглед  и си е работа за майстор специалист.  

===

 

Изкуството да бъдеш професионалист!

Когато другите почиват, аз ремонтирам. И то качествено!

За добрия майстор почивен ден няма.

 

Заповядайте в нашите блогове и сайт за повече информация, ремонти и полезни статии.

 

http://lxpress.blogspot.com/

http://lxpress2.wordpress.com/

 

Ремонт lxpress и инж. Станев – качествен ремонт и коректен майстор!

При необходимост от коректен майстор техник с инженерно образование, стаж и дългогодишен опит в областта на електрониката и електротехниката за извършване на професионален ремонт на перална машина или друга битова техника на място в София (телевизор, печка, фурна, микровълнова, диспозер, сушилня, съдомиялна, абсорбер), обадете се на този телефонен номер: 0898 371028.

 

На посочения телефонен номер може да запазите и поръчате удобен за вас ден и час за посещение запрецизна диагностика и професионален сервиз на различни електроуреди за дома, съобразени със сервизния график на инж. Станев. Възможен е ремонт и на по-дребни електроуреди (ютии, сешоари, вентилаторни печки, DVD и т.н.), които могат да бъдат доставени на майстора за поправка на място по предварителна уговорка.

 

Ж. к. Борово и близките квартали – Бели брези, Стрелбище, Красно село, Хиподрума, Лагера, Мотописта, Манастирски ливади, Гоце Делчев, Бъкстон, Павлово, Бояна, Овча Купел, Лозенец, централна част на София и други столични райони се ползват с предимство при посещението – възможни часове за ремонт извън работните.

 

Инж. Галин Станев

За контакти: Тел. 0898 371028

Извършвам качествен сервиз на телевизори, перални машини (блокирал люк/развалена ключалка, смяна на маншон или ремък, запушени филтри/помпи), съдомиялни, сушилни, електронни платки на климатици, абсорбери, диспозери (мелачки за битови отпадъци), готварски и отоплителни печки, стъклокерамични плотове, котлони, фурни, микровълнови, прахосмукачки и друга битова техника и електроника по домовете в София без почивен ден.