Как да реагираме при гръмотевична буря

3
Добави коментар
vestitel
vestitel

Как да реагираме при гръмотевична буря

Какво е важно да знаем ако ни завари в планината

През последните два месеца като че ли дъждовете и бурите станаха едва ли не ежедневие. Непрекъснато чуваме за места, където пороите създават големи проблеми.  Повечето от нас се стряскат уплашено, когато чуят небесния трясък и плюят в пазва. Ако се намираме у дома нещата са лесни – просто стоим, докато бурята отмине. Но пролетта е време, в което слънцето ни приканва да излезем сред природата. А ззавари ли ни гръмотевичната буря на открито, особено в планината, важно е да знаем някои основни и важни неща, които биха осигурили нашата безопасност:

Планинските върхове, хълмове, стърчащи скални късове са особено опасни, но най-обасно е самите вие да се явявате най-високият предмет в околността. Затова –

Избягвайте високите места и ако установите, че вие сте най-високото нещо, се снишете.
Избягвайте и самотно растящи високи и полу-сухи дървета, не се катерето по скали и каменни късове.
Смята се, че гъстата гора от високи дървета е относително безопасна, но ако се намирате в такава местност, не разчитайте, че заставайки под някое дърво с гъсти клони сте в безопасност, изберете мястото така, че да има достатъчно разстояние между няколко дървета, най-добре е това да бъде малка полянка.
Снижете се максимално.
Ако усетите изтръпване на кожата, или че косата ви се изправя, то това може да е сигурен знак, че мълнията наближава.
Не губете време в оглеждане или тичане, а застанете с колене и длани на земята. Светкавицата минава по най-краткия път към земята, така че ако ви удари в този момент, вероятността да спре сърдечната дейност или дишането се намалява. След това бавно легнете плътно на земята.
Ако носите метални предмети – ключове, ключодържатели, шноли, колани с метални токи, изхвърлете ги далече от себе си.
Добре е да са на повече от 20-30 метра от вас. Различните инструменти обаче, като брадвичка, мотика и т.н., които са с дървени и сухи дръжки, са практически изолирани, макар че могат да заискрят по ръбовете си.
Добре е между тялото си и повърхността на земята да поставите изолация: за целта подходяща роля би изиграл някакъв сух материал някакъв сух материал – сложете го на земята и застанете върху него. Не разчитайте единствено, че обувките са ви сухи и с гумена подметка, това не е гаранция.
В случай, че разполагате с дълго и дебело въже, използвайте го, като го навиете в кръг и седнете върху него.
В никакъв случай не стъпвайте или сядайте върху мокра повърхност. Тя привлича гръмотевиците. Позата, което е добре да заемете е с наведена надолу глава, прибрани към гърдите колене и повдигнати във въздуха стъпала.
Не забравяйте, че подпрените на земята лакти се явяват проводник.
Възможно е да се окаже, че не разполагате със суха изолация – тогава легнете плътно на земята.
Важно е да знаете: Aко гръмотевицата закъснее с 3 секунди, мълнията е паднала на приблизително 1 километър разстояние. Едновременно проблясване и гръм означават, че мълнията е паднала съвсем наблизо.

При гръмотевична буря не изпадайте в паника, а мобилизирайте цялата си воля, за да действате овладяно и ефективно.  

Създадена на 30.05.2014 г.