Трябва ли редовно да измерваме кръвното си налягане?

1
Добави коментар

Повечето хора знаят, че редовното измерване на кръвното налягане е необходимост. Но защо това действие е толкова важно за нашия живот?

Първо, повишеното кръвно налягане често е предвестник не само на артериалната хипертония, но и на редица заболявания, свързани с бъбреците или черния дроб. Освен това, някои учените смятат, че има връзка между хипертонията и появата на сънната апнея. Но много хора с апнея, дори не следят кръвното си налягане.

Второ, в началния стадий на артериалната хипертония, повишеното ниво на кръвното налягане особено не се отразява на състоянието на човек, а се изразява единствено в периодично главоболие и слабост. За съжаление, често тези признаци се отдават  на преумората и стреса от работното ежедневие.

Трето, човекът, който страда от артериална хипертензия трябва редовно за измерва и следи кръвното си налягане, като води дневник с резултатите от измерването. Към апаратите с марка Microlife има приложен такъв дневник, който улеснява пациентите. Освен това, редовното записване на резултатите улеснява лекаря в поставянето на адекватна диагноза и лечение на заболяването чрез лекарствени препарати.

Кръвното налягане не трябва просто да се измерва, а да се контролира. Особено важен е самоконтролът, т.е. редовното измерване вкъщи и следене на резултатите. Човек без особени здравословни проблеми трябва да измерва кръвното си налягане 1 път в седмицата. Но за определена категория лица, с различни заболявания и неразположения, е добре да правят такова измерване 2 пъти на ден. Към втората група може да отнесем възрастните хора (над 60 годишна възраст), тъй като те са особено застрашени от развитието на артериална хипертония. Бременните жени също редовно трябва да следят своето кръвно налягане, тъй като натоварването на вътрешните органи е сериозно и съществува риск от развиване на усложнения.

Какъв да бъде уредът за измерване на кръвното налягане? В домашни условия, за качествен самоконтрол, това е електронният полуавтоматичен или автоматичен апарат за кръвно. Тези медицински уреди са лесни за експлоатация (често е необходимо просто да се натисне един бутон), измерването е бързо и прецизно. Автоматичният апарат е особено удобен и не се изисква никакво усилие от страна на пациента. Освен това, те имат голям дисплей, памет, показват дата и час на измерване. Някои от полуавтоматичните апарати също притежават тези качества, но там се изисква усилие от страна на пациента, ако извършва самостоятелно измерването.

Важно е измерването да се извършва прецизно, според правилата, за да може резултатите да са точни. От показанията за кръвно налягане зависи адекватното лечение на пациента, а това е от изключителна важност.