Домино оптика

2
Добави коментар

Сигурно е, че очилата са едно от най-важните човешки изобретения, благодарение на което милиони хора в наши дни имат реална представа за заобикалящата ги действителност. С всеки изминал ден процентът на хората, носещи очила все повече се увеличава. И все пак- очилата вече не са онова, което бяха. Сега някои от нас ги носят дори просто като моден аксесоар, а не като средство за подобряване на зрението.

Ако качеството на стъклата е определящо за нашето зрение, то не по-малко важна е една друга характеристика от очилата – формата на тяхната рамка. Точно тя ги прави харесвани или мразени от нас. Никой не би искал този аксесоар на лицето му, да “заличи” красивите му черти или да подчертае несъвършените такива. Затова сега ще се спрем на онези “уловки”, които могат да направят очилата незаменим и любим аксесоар за вашето лице.

И така, не се стряскайте от диагнозата, а просто погледнете към правилните рамки. В наши дни съществува такова разнообразие от рамки, че определено ще ви трябва поне един ден в оптиката 🙂 за да си харесате модел. Но… не си взимайте рамки, които просто ви допадат. Задължително ги съобразете с формата и чертите на лицето си. Ето как да го направите:

Кръгло лице – то се нуждае от ъгловати рамки с права линия при веждите. Препоръчително е да са тъмни или поне по-тъмни в горната си част.

Лице във формата на квадрат – забравете за ъгловатите и тънки рамки, колкото и да ви харесват. Спрете се на по-заоблените и леко извити при линията на веждите.

Сърцевидната форма на лицето “обича” не много високи рамки, които видимо са и по-широки в долната си част. Може да изберете и такива с лек наклон от слепоочията към скулите.

Издълженото лице също не “търпи” всякакви модели. По-добре се ориентирайте към тънки рамки, по-широки в долната си част и с неправилна, разчупена форма. В никакъв случай не избирайте овални.

Ако имате изпъкнали скули, се препоръчва да наблегнете на конкретни цветове като кафяво, метално и виолетово.

Ако пък носът ви е малко по-дълъг, изберете рамка с нисък мост (това е частта, която свързва двете стъкла). Този “трик” оптически скъсява носа ви.

Ако имате широк нос, спрете се на по-тъмен мост- така намалявате разстоянието между по-раздалечените очи.

Ако се гордеете с малък и чип нос, не мислете, че и то няма претенции по отношение на очилата. Препоръчително е рамките ви да са с висок мост.

На овално лице подхождат всякакви видове рамки и все пак- съобразете се с останалите “пропорции” на физиономията си.

Смятам, че почти всеки от нас, би се справил и с минимални професионални съвети. Все пак знаем, че очилата са нещо, което избираме наистина трудно, което от своя страна означава, че не пренебрегваме доста изисквания. И, ако тези съвети по-горе не са ви били достатъчни или не сте се съгласили с някои препоръки, съобразете се единствено с онези, които ще прочетете точно сега.

Съществуват три “точки”, на които трябва да се спрем при избора на рамки според формата на лицето си и те са:

Формата на рамката трябва да е в контраст с формата на лицето.

Размерът на рамката трябва да отговаря на размера на лицето.

Необходимо е очилата да подчертават най-хубавата ви черта – синя рамка подсилваща сините очи, например.

Накрая – след като сте успели да си изберете най-точния за вас модел, не забравяйте и за това, че трябва да пазите очилата, почти колкото очите си.

На първо място – винаги ги поставяйте и сваляйте с две ръце.

Никога не ги вдигайте на челото и не ги смъквайте ниско на носа.

И не ги прибирайте без калъф 🙂