Какво причинява аутизъм – Edna.bg

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Снимка:
Thinkstock

Аутизмът при децата може би има връзка с по-високите нива на стероидни хормони в матката по време на ранното ембрионално развитие, показва ново проучване.

Тези хормони имат важна роля в развитието на мозъка през третия и четвъртия месец на бременността.

Именно тези хормони вероятно обясняват защо това състояние е много по-често срещано при момчетата, отколкото при момичетата, смятат учените.

Специалистите, обаче казват, че все още е много рано да се каже дали повишените нива на хормона са причина за аутизъм.

Те препоръчват да не се правят изследвания на хормоните заради техните предварителни резултати.

Учените от Университета Кеймбридж във Великобритания и от датския Институт Статенс Серум анализирали нивата на хормона в близо 20 000 съхранени проби от околоплодна течност.

Екипът измерил нивата на 4 „полови“ стероида- тестостерон, прогестерон, 17-алфа-хидрокси-прогестерон и андостендион, за които се знае, че имат роля в развитието на мозъка. Изследван е и пети хормон- кортизол, който е показател за стрес.

Учените установили повишени хормонални нива в околоплодната течност на 128 момчета, които по-късно са диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър.

Всички аутистични подгрупи имат описание: синдром на Аспергер, класически аутизъм или категория, наречена неуточнени всепроникващи нарушения в развитието.

„Това е един от най-ранните негенетични биомаркери, установени при деца, които развиват аутизъм. Преди знаехме, че повишеното ниво на тестостерона преди раждането е свързан с по-бавното социално и езиково развитие, по-голямото внимание към детайлите и други аутистични черти.

Сега за първи път показахме, че тези стероидни хормони са повишени при деца, диагностицирани с аутизъм. Някои от тези хормони се произвеждат в много по-големи количества при момчетата, отколкото при момичетата. Това може да ни помогне да обясним защо аутизмът се среща по-често при момчетата“, казва Саймън Барон-Коен, преподавател в Университета Кеймбридж.

Тъй като е известно какво причиняват повишените нива на стероиди, екипът предупреждава тези открития да не се използват като метод за наблюдение на аутизма. Не е препоръчително да се предписват лекарства за блокиране на стероидните хормони.

„Това може да има нежелани странични ефекти и може да няма ефект или ефектът да бъде много слаб“, казва Барон-Коен.

В първата фаза на изследването са анализирани само проби от момчета. Следващият етап ще установи дали съществува подобно явление и при момичетата.

„Стероидните хормони са особено важни, защото влияят на това как указанията в генетичния код се превеждат в изграждането на протеини“, казва Крейг Бриерли, участник в изследването.

Аутизмът е описван като комплексно нарушение на развитието на нервната система, което се характеризира със социална изолация. Причината за аутизма се смята за смесица от генетични фактори и фактори от околната среда.