Световен ден на околната среда

3
Добави коментар
vestitel
vestitel

Световен ден на околната среда

на 5 юни се отбелязва Световния ден на околната среда

Снимка: н. Калиакра от Кера Колева за фотоконкурс „Красотата на природата“

“Надигни гласа си, не нивото на морето” – това е мотото на Световния ден на околната среда през 2014.

От 1972 година насам на 5 юни под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда се отбелязва като Световен ден на околната среда. Идеята му е да се насочи вниманието на обществото към проблемите и предприетите дейности за тяхното решаване що се отнася до природата, която ни заобикаля.

Всяка година се обръща особено внимание върху конкретен проблем. През 2014 акцентът пада върху малките островни развиващи се страни. Докато при нас промените в климата за момента се изразяват само в дъждовна и студена пролет и предположения за подобно неслънчево лято, то в тези страни, тези промени са с много по-тежки последствия, защото нивото на световния океан нараства.

Какво зависи от нас?

Често четейки за глобалните проблеми, цъкаме с език и не знаем как да реагираме, когато ни помолят за помощ. Обвиняваме производството и вредните газове, сочим с пръст тоновете боклук, които големите компании ежедневно изхвърлят в природата и отказваме да осъзнаем, че дори да не сме част от проблема, може да сме част от неговото решение. Затова и от ООН призовават „Надигнете глас“ – така повече хора ще научат какво се случва, хора като нас и хора с власт да променят нещата. Затова нека не оставяме действието „на когото трябва“. Нека бъдем инициатори на това действие – да съберем приятели и да засадим дръвчета около блока, да съберем отпадъците, да ходим пеша или с колело на работа, а не с личен автомобил, да посетим благотворителна изложба, концерт, танцово събитие, чиято цел е с екологична насоченост, да споделим позиция в мрежата. Така и други ще хора разберат, че сентенцията „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“ може да се превърне в много повече от Фейсбук статус със стотици харесвания и споделяния!

Създадена на 05.06.2014 г.