Вашето уникално CV

1
Добави коментар
pkutopia
pkutopia

След статията за личния бранд и изграждането му естествено идва ред на една от подробностите, а именно : „Как да направим перфектното  CV и как е добре да изглежда то?”

Или поне да е хубаво, ако не перфектно.

Буквално преведено от новолатински curriculum vitae (CV) „история на живота”. На български до 90 – те години на миналия век се използваше термина автобиография. Сега най – често срещаните термини са резюме, или съкращението CV. Затова разбирате, че съкращението СВ не бива де се използва. (А няколко дни след като ми се смя половината IT общество в България разбрах, че и SV не е правилно да се пише . Те си знаят.)

Като начало да започнем с целта на автобиографията ви, ли така нареченото  CV.

Може би помните, че в предишната статия написах, че е нужно да забравите за своята скромност, или поне да я подтиснете. В CV – то трябва да опишете накратко всичките си силни страни, за да можете да очаквате покана за лична среща и последващо интервю. Това трябва да бъде една честна реклама на вас самите, която да набляhа основно на професионалните и личните умения, но и да доказва как и къде са придобити.

Не спирайте да четете има доста готови формуляри и готови шаблони, но правилното и ефектно попълване зависи само от вас.

Ето няколко съвета:

Нека вашето CV е с професионално изглеждащ дизайн – с модерна и добра типография и правилно разположение на текстовете.
Нека CV то ви е силно от пръв поглед – понякога 1 секунда е достатъчна, на преглаждащият резюмето да реши, че вие НЕ сте неговия човек. Той не знае какво умеете. Просто пресява сред стотиците автобиографии, които трябва да прочете.
Атакувайте. Покажете възможно най – бързо своята мотивация за работа. Бъдете конкретни. Бъдете честни и точни. Времето на работодателя е скъпо. Той ще оцени това.

 

Ако искате професионално изглеждащо CV ни потърсете

Структурата на перфектното CV, или резюме автобиография.
1. На първо място се поставят личните ви данни.

Най – горе в ляво сложете своя стилна снимка. Не паспортна, не лигава. Асоциативна. Портретна. Нека снимката ви показва част от вашия характер и по възможност да показва – ведрост, лъчезарност, или някое чувство на което държите. Ако снимката е по желание то имената и телефонния ви номер са задължителни.  След имейла, на който евентуално работодателя ви е изчел CV – то следва телефонния разговор. Това е нещо като пред интервю. Интервюто най – вероятно ще бъде в ден и час, които не са ви удобни. Това не е случайно. Но да не се отплесваме.

2. Рождена дата, адрес, пол, деца, семейно положение, дори и дали употребявате алкохол и цигари.

Това са фактори, които интересуват бъдещия ви шеф. Бъдете честни. Вие на знаете предпочитанията му. Ако сте жена родила с малки деца вероятно ще отсъствате по – често от работа (заради това, че децата боледуват). Обаче пък сте раждала и няма да излизате по майчинство, което е около 2 години и на работодателя ви няма да се налага да търси друг човек, който да обучава и т.н. Просто бъдете честни.

При попълването на CV – то до тук можете да сгрешите и то доста.

1 . Неподходяща снимка – това е най – често срещаната грешка. Можете да оставите лошо впечатлени със зле подбрана снимка, която не показва вашите най – силни страни. Дори напротив. Тя може да показва черти от характера ви, които са несъвместими с бъдещата ви работа. Тогава губите предимството си. Ако нямате хубава и професионална снимка, изберете неутрална такава.

Не забравяйте да дадете удобен начин за кантакт с вас. Много хора мислят, че като работодателят има имейла и той ще предпочете този начин за комуникация. Оставете телефона си задължително.
Ако имейла ви е нащо от сорта [email protected] , или [email protected] e най – добре да помислите за нов. Не давайте подобен имейл на бъдещия си шеф. Просто направете нов. Подобни форми за контакт са доста несериозно изглаждащи.

 

2. Портфолио и постижения

 

Слез личните данни е врама да прадставите вашите най – силно страни. Тук можете да опишете само най – доброто, това с което се гордеете, награди отличия. Трябва да бъдете много силни.

Над 90 % от работодателите ще оценят тук това, което предлагате. Ще разберат дали вие сте неговия човек.

 

Има и думи, с които е хубаво да атакувате директно:

Мога
Работя
Креативен
Позитивен
Разработвам
Оптимизирам
Усъвършенствам
Адаптивен
Координирам
Съобразителен
Упорит
Преговарям
Оценявам
Внедрявам
Уча
Надграждам
Точен
Коректен

 

Това са качества и действия, които всеки работодател би оценил. Разбира се думичките отгоре са само примерни. Бъдете честни и подберете само тези, които поне отчасти допадат на темперамента и личността ви.

 

 

 

Ето какво бих написал за себе си ( Отново само пример):

„ Убийствено упорит, креативен и коректен са първите три думи, които ме определят като професионалист – дизайнер. Хората работили с мен знаят, че съм коректен, точен и гъвкав. Умея да оценявам силните страни на предстоящия проект и да организирам екипна работа по проекти”

 

3. Образование

 

След като са разгледали крайния продукт (портфолиото ви) е ред на това къде сте се научили на това. Образованието е важно, но не навлизайте в детайли. Достатъчно е да напишете кога и къде сте учили, както и връзката – портфолио – образование – трудов стаж и опит. Започнете от последното образование, което сте завършили.

4.Трудов стаж и опит – много важно е в тази графа да помислите.

От какво точно се нуждае вашия работодател. Общото правило е да се започне със заеманата в момента длъжност и да се продължи хронологично назад. Това се защото се счита, че последната заета длъжност е , най – добре заплатена и високо в професионален план. Често първите работни места са от сорта на – разносвач на пица, сервитьорка, продавач … Разбира се ако сте работил някога на длъжност, която е подобна на тази за която кандидатствате в момента не се колебайте да го изтъкнете на първо място, без да се съобразявате с хронологията.  Посочете и периода, в който сте работили.

Много важно е да посочите как смятате, че опита който сте придобили до тук ще помогне в работата, за която кандидатствате. (Ако досега не ви е станало ясно тук вече трябва да се сетите, че с едно и също SV не е много подходящо да се кандидатства навсякъде.)

 

Какво можете да сгрешите?:

 

Честа грешка е несъответствие между реалното образование и трудов стаж на кандидатите  и действителността. Това лесно може да се разбере както на интервюто така и на практика. Така, че не лъжете. Бъдете честни. Дори и да ви се иска да спестите нещо не го правете. Това само ще ви злепостави.

 

5. Умения и  Компетенции:

 

В повечето съвременни фирми това е една много важна графа. Тук се прави финото пресяване на кандидатите. Ако например имате специализирани умения (работите с After Effect, или пък сте добър Java Developer), тук е добре да ги уточните тези детайли.  Възможно е и работодателят да е посочил като предимства владеене на чужди езици, шофьорска книжка, и други… Много важно е тук отново да изтъкнете ваша силна страна.

 

Какво можете да сгрешите в този сектор на CV – то

 

Възможно е да подцените, или надцените уменията и компетенциите си . И в двата случая, по време на интервюто истината лъсва на яве. Постарайте се да бъдете обективни. Това ще ви даде увереност и точна преценка.

 

6. Препоръки

 

Хубаво би било, ако можете де посочите бивши работодатели в края на CV-то . Разбира се ако решите да го направите трябва да сте работили коректно при тях и те да дадат добро мнение за вас като личност и за работата ви.

Примерни бланки и шаблони за CV може да изтеглите от тук:

sv-shablon

CV_blanka2

CV_blanka1

CV_5

CV_4

 

Ако пък желаете професионален и уникален дизайн на вашето CV. Вижте цените тук.