Как да си направим сайт?

1
Добави коментар
pkutopia
pkutopia

Как да създадем /направим уеб сайт-Гид за начинаещи

Ето как стъпка по стъпка ръководство  да създадете вашия уеб сайт от А до Я Естествено както всяко нещо създаването на  сайт е сравнително лесно. Достатъчно е да знаете как, да имате време и желание да го направите. Въпреки, че ние предлагаме като услуга изработването на сайтове, онлайн магазини и корпоративни портали искаме с няколко думи да ви покажем каква е общата структура и как можете да го направите сами. Статията по – долу е  предназначена за начинаещи и неспециалистите, като следва стъпка по стъпка  целия процес от самото начало.  Единственото, което ви е нужно да умеете е да сърфирате в интернет, но щом сте попаднали на тази страница значи умеете да използвате Google (Или някоя друга търсачка) и знаете какво е браузър. Ще се постарая да дам няколко полезни линкове, които да ви насочат към основните ресурси, които да използвате. Преди да започнете направете бизнес план. Помислете добре за какво точно ще ви е нужен сайт. Имате офлайн бизнес, предлагате някаква услуга, искате да продавате стока, умеете да пишете, имате хоби, за което търсите съмишленици, търсите бизнес ковтакти, или просто искате да рекламирате себе си и да изградите личен бранд. След като уточните за какво ви е нужен сайта е време за първата стъпка.

Покупката на домейн ( от англ. Domain – владение, област) – нашият домейн например е www.designlogo.info. Всъщност вие не можете да си купите домейна, а само можете да го „наемете”. За да не влизам в подробности ви казвам, че домейните от първо ниво са собственост на ICANN, които от своя страна имат представители, които ги дават под наем – регистратори. Пример за общ домейн от първо ниво е вашето име.com Националните домейни пък се управляват от IANA. Пример за национален домейн е вашетоиме.bg. Изборът на домейн е много важен. Той е носител на бранда ви. Но това е много дълга тема и ще я разгледаме друг път. Сега ето два регистратора Godaddy (Американски), или ICN (Български). Кликнете върху един от двата линка и наемете за една година първия си домейн.  Скоро ще има и по – подробни указания за това – Как да регистрирате домейна си – стъпка по стъпка.

Ще трябва да плащате годишна символична такса. Вече имате името. Представете си, че с това сте регистрирали фирмата си – поставили сте началото на вашия бизнес. Сега е ред да намерим мястото, където ще строим помещението (разбирай сайта). Мястото където се съхранява информацията ви онлайн се нарича – Уеб Хостинг.

Какво е Уеб Хостинг и как да го поръчам?

Най – общо казано уеб хостинг е вашето място онлайн. Колко голямо зависи изцяло от нуждите ви. Зависи какво количество информация ще качвате и какъв трафик ще генерирате. Нали си спомняте името, който купихте (домейна) той ще бъде името асоциацията на хората за това място, а сайтът ще бъде строен на него. Хостинга на практика са физически машини подобни на вашия персонален компютър, но много по мощни, с много по – добри параметри и много добре поддържани – нон стоп. Тоест вие наемате хард диска и операционната система на един такъв сървър, или част от него. Вече имате името и мястото на което да строите за жалост както и в реалния живот сте под наем. Разбира се можете да купите и собствени сървъри, но поддръжката им е доста скъпа и сложна, а и целта не е това. В общия случай наема ще ви бъде 4-5 лв. на месец, не се плашете. Някои добри български хостинг компании предлагат прилична услуга. Като начало ви препоръчвам ICN, или Superhosting. Няма да навлизам в подробности относно параметрите на добрия хостинг. Като начинаещи ви препоръчвам горните фирми защото имат добро обслужване, или support, както е модерно да се казва в IT средите. Подобно на реалния бизнес, колкото повече се разраствате толкова повече място ще ви бъде необходимо, естествено ще става по – скъпо. Представете си, че първоначално място е една тиха уличка, където минават малко хора, помещението ви е малко, но постепенно в магазина ви започват да влизат все повече хора, продуктите вътре стават все повече, време е да се преместите в новия Шоурум на Витошка. Е да наема е по – скъп, но вече клиентите са много повече, трафика и оборота растат. ( Отплеснах се в сравненията, но …)

Свързване на вашия домейн с хостинга.

Настройката на DNS. (Domain Name System). С думи прости всеки хостинг има определени DNS- те трябва да са настроени така, че домейна ви да е свързан с тях. За всеки хостинг е различно, така, че ще трябва да прочете кои са съответните настройки за съответния хостинг.

Проектиране, кодиране и дизайн на вашата уеб страница.

Това е четвъртата точка след която вече ще виждате сайта си на адреса който сте закупили. Това е фактическото построяване на уеб сайта. С няколко думи. Какво точно представлява уеб сайтът.  Като за начинаещи ще ви го разделя на две нива.

Дизайн на сайта
Структура и код на сайта

Дизайна е външния вид на сайта – неговото оформление, това потребителите виждат – менюта, бутони, разположение на текста, разположение на рекламите, цветови схеми, лого, структура и т. н. Както всеки дизайн и в УЕБ дизайна има мода, тенденции, и т.н. Например в момента са модерни широките сайтове, които са „Responsive“ – на латински означава отзивчив, но най – точния превод на български е адаптивен.  Ако имате такъм дизайн сайтът ви ще изглежда еднакво добре както на екрана на телевизора и голям монитор, така и на телефон, таблет, или друго SMART устройство. Към момента има голямо разнообразие от различни шаблони, които дават право на избор. Перфектен избор за начинаещи. Ако искате уникален дизайн обаче ще трябва да поучите още много за да се справите.

Как да си направим сайт?

След дизайна идва ред на „кода” на сайта. Сайтовете се пишат на различни езици за програмиране, а често не само на един от тях, ще изброя основните като важно уточнение е, че не е задължително да започвате да ги учите, по – долу ще обясня защо.   – PHP (Hypertext Preprocessor) – Един от най – популярните езици за създаване на уеб сайтове.   – Javascript – скриптов език за програмиране, удобен за имплантиране в html, широко използван в мобилните приложения. – AJAX –  (Asynchronous JavaScript and XML) – важен при асинхронния обмен на данни в клиент-сървър приложения и сайтове. – Perl – основно използван за  приложения и сървърни задачи. – MySQL – бази данни с отворен код съвместима с много платформи. Използва се широко в съвременните сайтове и управлението на информация. – XML – (eXtensible Markup Language – Разширяем маркиращ език) – Мета език, който се използва за съхранение и пренос на данни, между различни системи и процеси.     Това са само част от езиците за програмиране. Както писах по – горе ако сте начинаещи, не е задължително да умеете да работите на всички тях за да имате сайт. Най – добрия вариант за вас е да ползвате някоя CMS система за управляване на съдържанието. При тях нещата се получават сравнително просто. Инсталирате  WordPress, Drupal, Open Card, или друга подходяща за вас система. Взимате подходящ готов шаблон и го добавяте.  Вече сте готови с първата част. Имате домейн, хостинг и функциониращ сайт, готов да се напълни със съдържание.   Това им е хубавото на CMS системите. Не е нужно да сте програмист за да имате база данни, админ панел, меню  и всичко необходимо за един функционален и работещ сайт. Всички ги ползват. Не се колебайте и не страдайте от предразсъдъци. За що е то SEO и как сайтът ви ще се вижда в Google и другите търсачки вижте: тук

Заключение:

Естествено ръководството отгоре  не  изчерпва темата. Това е сентенцията на някои от най-съществените стъпки в подготовка за работа с вашия сайт. Ако искате повече информация, можете да прочетете други статии на Creative ideas & design . Въпреки това, статията по – горе трябва да бъде достатъчна, за да ви помогне да имате сайт в Интернет. Ако пък нямате необходимото време, или желание да се занимавате отправете запитване към нас, и ние ще ви изпратим оферта за създаването на сайт. Портфолиото можете да го видите тук. Формата за контакти тук.