Средства за домашно лечение на гъбични инфекции

1
Добави коментар

По статистика на Световнатa здравна организация от инфекция по ноктите (оникомикоза) страда всеки пети жител на планетата. Тази инфекция е изключително неприятна, защото се лекува дълго и в ранен стадий няма проявления.

Най-лесно можете да установите дали имате гъбички по ноктите в домашни условия със следния метод: Направете разтвор на калиев пермангат със слаба виолетова украска и подръжте в него за няколко минути краката си. Ще видите, че болните и поразени места остават светли, а здравата част на нокътя придобива кафяв отенък.

Ето няколко наши предложения от народната медицина за борбатa с тази инфекция.

Най-популярният метод за борба с гъбички по ноктите е използването на 5% разтвор на йод. Два пъти в денонощието се намазват поразените нокти, като се внимава да не попадне върху кожата. Процедурата се повтаря в продължение на 3 седмици. При чувствителна кожа, за да се избегне изгарянето след първата седмица процедурата може да се ограничи до една на ден. Противопоказания за използването на този метод е индивидуалната непоносимост към йод.

Отлично народно средство е обикновената чаена гъба Комбуча. От пластините на гъбата се прави компрес, който се слага върху поразения участък и се завива с целофан за през нощта. На сутринта обработените участъци се измиват с топла вода. Курсът на лечение е един месец.

Друго изключително ефективно средство за лечение на гъбички по ноктите е спиртен разтвор на прополис. Напоете тампон в 20% разтвор и го прикрепете с целофан към нокътя за през нощта. Повтаряйте процедурата в продължение на 1 месец. Прополисът притежава бактерицидно и противогъбично действие, а също така подпомага заздравяването.

Лечение на гъбички с помощта на перилен препарат. Колкото и странно да звучи този метод се явява изключително ефективен. Гъбичките започват да се развиват в кисела среда, а в състава на праховете влизат различни основи. Разтворете 100г от който и да било прах за пране в гореща вода и в продължение на 10 дни потапяйте краката си за 10 минути. Дори симптомите Ви да изчезнат по-рано продължете 3 дни след изчезването им.

Лечение с амоняк – разредете 15г амоняк в 200ml вода. Намокрете с този разтвор кърпа и с този компрес увийте крака си непосредствено преди сън.

Лечение с чесън – разрежете наполовина скилитка чесън, потопете я в сол и натрийте с нея поразените участъци. Може също да наложите кашица от чесън във вид на компрес.

Пригответе си домашна противогъбична смес – в равни порции смесете глицерин, оцетна киселина и йод и добавете 2 части вода. Получената смес натрийте на краката си преди сън. Зa максимален ефект повторете процедурата 10 дни и предварително запарате краката си в гореща вода.

Лечение със сода – обикновена сода за хляб смесете с малко вода и сложете получената смес за 20 минути. След процедурата нанесете на краката обикновена детска пудра.

Лечение със спирт – напоете памучни тампони със спирт сутрин и вечер поразените места и  между пръстите.Курс на лечение – 14 дни.

Листерин вода за уста убива бактериите и микробите в устата, но също така може да се използва за лечение на гъбички по ноктите. Това е така, защото съдържа съставки и алкохол, които имат силно антисептично действие. Това държи лошите бактерии и гъбички далеч. Просто напълнете малко легенче с Листерин, добавете малко оцет и неразреден лимонов сок. Потопете краката си в този разтвор за 10-15 минути дневно и след това нежно разтъркайте заразения пръст. Повтаряйте процедурата ежедневно, докато старият нокът израсте и се замести от нов.