КЗК отхвърли жалбите за Центъра за управление на трафика в Пловдив

1
Добави коментар

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила и четирите жалби, подадени от фирми по проекта за изграждане на Центърът за управление на трафика. Това съобщи пловдивският зам.-кмет по обществен ред и транспорт Александър Държиков.

Той припомни, че това е един от големите компоненти от транспортния проект на Пловдив. Предстои да се изчака срокът за обжалване на това решение на КЗК, което е 100% в полза на Община Пловдив, след което ще работата може да стартира.

Избраният изпълнител е консорциум „Пловдив интелигентни транспортни системи“ с партньори „Телелинк“ ЕАД и „Шлотхауер&Вауер“ и подизпълнители „Анди БГ“ ООД и „Транспортни системи“ ООД.

Системата за контрол на трафика ще обхване 42 сигнализирани кръстовища и 8 пешеходни пътеки, контролирани от светофари. Центърът ще се намира в бившия хотел на рапъра Ванко 1. Стойността е 6.5 милиона лева с ДДС.

Няма обжалване по другия компонент на транспортния проект – за велоалеите, каза още Държиков. Договорът с изпълнителя е подписан, готов и приет от ЕСУТ е идейният проект. Техническият проект също е готов и е изпратен до всички организации, които имат отношение към съгласуването му. „Всичко върви по график, дано всичко е нормално и с финансирането на проекта“, каза Държиков.

Обявена е и последната поръчка от големия транспортен проект на Пловдив – „Проучване и планиране на градския транспорт“. Целта е да се подобри транспортната схема и всички комуникации. Ще се проучи ефективността на линиите и начините за коригиране. Стойността й е около 700 000 лв. Датата за отваряне на офертите е 27 юли. В заданието е включено и проучване и за тролейбусен транспорт.