Съвети за декорация на дома с райета

6
Добави коментар

Съвети за декорация на дома с райета

11.06.2014 г.

Добавете закачлив елемент в някоя от стаите в дома с помощта на цветни вертикални или хоризонтални линии. Независимо дали са традиционни или пък нестандартни, използваните за пода или стените райета неминуемо създават усещане за ред. Те имат способността да трансформират помещението и да насочват погледите към определен участък от него. Когато са използвани пестеливо в мебелировката или аксесоарите, те стоят добре във всяка стая.

Преди да преминем към различните видове райета в интериора, Ви представяме три трика за декорация от експертите.

1. Използвайте райета в контрастни цветове на неочаквани места в дома. Наситените райета създават много приятна атмосфера във фоайета, килери и изобщо в пространства, където човек не се задържа дълго.

2. Съобразете размера на райетата с големината на стаята. По принцип, колкото по-просторно е едно помещение, толкова по-широки трябва да са райетата на стената, тъй като тънките линии в големи стаи отдалече изглеждат като част от текстурата. В малките помещения пък ярките, едри райета създават неприятно усещане.

3. Съчетайте аксесоари на райета с едноцветни аксесоари и такива с флорални мотиви. Ето и една изпитана рецепта за декоративните възглавници – използвайте три-четири различни дизайна в една и съща цветова гама, например широко райе, тясно райе, принт на фигурки и дизайн в един цвят. По този начин ще внесете разнообразие, но същевременно ще постигнете единен ефект и ще създадете уютна домашна атмосфера.

Ето малко повече информация и за различните типове райета:

Вертикални райета Вертикалните райета по стените са доста внушителни и създават илюзия за височина, като по този начин ниският таван изглежда по-висок. Ако вертикалните райета ви допадат, но се страхувате стаята да не стане кичозна, можете да заложите на райета в ненатрапчиви нюанси от една и съща гама, например кремаво и бежово.

Хоризонтални райета

Хоризонталните райета, които са една от специфичните черти на стила Ар Деко, се завръщат на мода и когато са използвани за стените, създават бунтарска атмосфера. Те правят коридора визуално по-дълъг, тавана – по нисък (като по този начин помещението става по-уютно), а стаята – по-широка. Когато хоризонталните райета са в разнообразни цветове и с различна ширина, с тях се добавят свежи, игриви нотки.

Класически райета

Класическите райета са ясно оформени, средно големи и издържани в два цвята. Когато са използвани за стените, те много добре подчертават мебелировката във формален стил. При аксесоарите традиционните райета привнасят морски елемент или създават графически ефект и завършеност. Що се отнася до райетата в нюанси от една гама, те създават по-мека атмосфера в сравнение с тези в контрастни цветове.

„Неправилни“ райета

Зигзаг, извивки, прекъснати линии – това са част от по-нетрадиционните райета, които не следват правилна структура, но въпреки това създават усещане да ред. Те смекчават сериозността на традиционното помещение и подсилват закачливостта на модерния интериор. Райетата с неправилна форма създават усещане за движение и енергия.

Разноцветни райета

Носещи жизнерадост, разноцветните райета са особено подходящи за детски стаи, но стоят добре и в изискани помещения в неутрален стил. Те могат да „съживят“ дори най-ненатрапчивата цветова схема. Използвайте палитрата, в която са издържани райетата, като отправна точка при избор на акценти за помещението.

Райетата са отличен начин да разнообразите интериора и да постигнете невероятни резултати.

Източник: realsimple.com
Посещения: 348