Съвети за здрави зъби за цялото семейство | AllDental.bg | Зъболекар в София Варна Пловдив Стара Загора Бургас

3
Добави коментар
alldental
alldental

 

Здравата усмивка означава – да имаш здрави венци, здрави зъби и да си в състояние да дъвчеш и да се храниш пълноценно.

 

Има няколко съвсем лесни начина за поддържане на здравата усмивка още от ранна детска възраст.

 

Много от децата развиват кариес още преди да тръгнат на училище. Ето защо е важно да започнем оралната грижа веднага след появата на първото зъбче. Много от децата развиват кариес още преди да тръгнат на училище. Половината от всички деца на възраст 12-15 години имат кариеси. Именно поради тази статистика е много важно да започнем грижата за зъбите веднага след появата на първото зъбче. Това се случва около 6-я месец на бебето, когато трябва да започнем почистването на зъбките с чиста, влажна кърпа или много мека четка. Използвайте силанти. Около 6 годишна възраст се появява първия постоянен молар и тогава може да използвате силанти. Те са тънки, защитни покрития върху дъвкателната повърхност на дисталните (задните) зъби. Силантите предотвратяват появата на кариеси на трудно достъпните за почистване области на зъба. Изследвания сочат, че силантите значително намаляват вероятността за поява на кариес. Консултирайте се с вашия стоматолог, относно поставянето им. Използвайте достатъчно но не твърде много флуор. Той укрепва зъбния емайл, което го прави по-устойчив. Флуора се съдържа във водата. Ако тя не е флуорирана, консултирайте се с вашия стоматолог, който може да ви предложи допълнителен прием. Много от пастите за зъби съдържат флуор. За малки деца се препоръчва паста с големината на грахово зърно на миене. Прекомерното количество може да доведе до бели петна по зъбите.

 

Необходимо е два пъти на ден измиване на зъбите и употребата на конци и не забравяйте:

 

 

– Четките се подменят на всеки 3 месеца;

Тийнейджърите с брекети може да използват специални четки за зъби или други инструменти за почистване.

 

– Тийнейджърите с брекети може да използват специални четки за зъби или други инструменти за почистване. Необходимо е да се консултирате с вашия стоматолог, кои продукти да изберете.

 

– Някои хора (възрастни страдащи от артрит) могат да използват електрически четки за зъби ако имат затруднения със захвата и задържането на четката.

 

След всяко хранене изплаквайте устата или използвайте дъвка. Може да използвате също антибактериални води за предотвратяване на кариес и дъвки без захар (дъвките увеличават потока на слюнка, която измива бактериите и неутрализира киселинността.)

 

Използвайте специални шини. За блокиране от удари и падане има специални боксьорски шини, които могат да носят децата докато практикуват любимите си занимания и спорт (скейборд, ролкови кънки).

 

Не пушете! Тютюна увеличава риска от заболяване на венците и рака на устната кухина.

 

Яжте здравословна храна. Добре балансирана диета от зърнени храни, ядки, плодове, зеленчуци и млечни продукти, ще ви осигури всички хранителни вещества, от които се нуждае организма. Рибата съдържа омега 3 мастни киселини, които могат да намалят възпалението т.е. риска от заболяване на венците.

 

Избягвайте сладкото. При разграждането на простите захари се произвеждат киселини, които могат да повредят зъбния емайл. Голяма заплаха са и подсладените безалкохолни и плодови напитки както и бонбоните.

 

Редовни консултации и прегледи при вашия стоматолог. На всеки 6 месеца преглед, а при проблеми с венците и по-често. Вашия стоматолог ще почисти плаката и зъбния камък, които само с четка и паста не могат да се премахнат.

 

 Консултация със стоматолог ще установи и:

 

– Ранно диагностициране на рак на устната лигавица. Всеки 9 от 10 случая ако се открият навреме могат да бъдат излекувани. Неоткрит и ненавременно  диагностициран рак на устната лигавица може да се разпространи и в други части на тялото и лечението да се усложни.

При бруксизма зъбите се износват, което ги прави по-податливи на кариеси. Консултирайте се с вашия стоматолог, който ще ви препоръча шини за през нощта.

– Бруксизъм. Може да бъде причинен от стрес или безпокойство. Зъбите се износват, което ги прави по-податливи на кариеси. Консултирайте се с вашия стоматолог, който ще ви препоръча шини за през ноща.

 

– Заболяване на венците (пародонтит и гингивит).

 

– Сухота в устата причинена от лекарства. По-разпространена е при по-възрастни пациенти, които приемат различни антибиотици. Намаленото  слюноотделяне вследствие на сухотата, увеличава риска от кариес и заболяване на венците. Над 800 различни лекарства предизвикват този страничен ефект в устата. Необходимо е винаги да информирате вашия стоматолог за всички лекарства, които взимате.