Интересни факти за Исландия

20
Добави коментар

Туризъм

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на населението е 3-ма души на квадратен километър.

Исландците са столетници. Средната продължителност на живота при жените е 81 години, а при мъжете – 76 години. Човек, достигнал възраст 100-110 години, не е изненада за никого.

Те са активни потребители на интернет и почти всички хора в страната имат регистрация във Facebook. Имат също и национален уебсайт Íslendingabók, на който всеки може да проследи родословното си дърво и да разбере колко далечен родственик е на Бьорк.

Твърди се, че Бьорк в превод от исландски означава „Бреза“, но това не е вярно. Понякога Бьорк означава просто Бьорк.

В Исландия мнозина вярват в троловете, които живеят извън Интернет. Дори и да строят нова магистрала, архитектите винаги се консултират със специалисти по фолклор, за да не засегнат по невнимание местообитание на тролове.

Национални дрехи на исландците са вълнените пуловери. Местната овча вълна е безпрецедентно топла и мека и затова ежегодно се изнася в огромни количества.

Любима храна на туристите в Исландия е Хакарл – гнило месо от акула. Вкусът е ужасен, но прясната акула не се препоръчва, защото в този вид месото е токсично и произвежда токсичен амоняк. Друга популярна храна са овчите ребра в млечно кисел сос.

В Исландия е забранено внасянето на коне, но никой не знае защо. Ако конят е взет от острова, след това не може да се върне обратно.

При раздяла двойките в Исландия се опитват да останат приятели, тъй като всички имат твърде много общи приятели. В никоя друга страна по света това не работи.

По непотвърдена информация, за всеки жител на Исландия, включително на новородените, се падат по 2,5 коли.

В Исландия няма армия. Има само брегова охрана и полиция, които нямат дори огнестрелно оръжие.

Водата влиза в исландските чешми директно от изворите и гейзерите, от които има в изобилие. Тя е толкова чиста, че не се нуждае от филтрация, но понякога отделя сероводород, което е единственият недостатък.

Исландците нямат фамилни имена, а само бащино име, окончаващо на „сън“. Имената на новородените деца трябва да се изберат от тези, включени в регистър. Ако се измисли ново име, е необходимо да се съгласува с властите и да впише в регистъра.

В продължение на много години Исландия е сред първите десет страни с най-висок стандарт на живот. Четвъртият президент на страната носи името Вигдис Финнбогадоттир и е първата жена президент, не само в Исландия, но и в целия свят.

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много&nbspповече

Пустините заемат около една пета от повърхността на Земята. Намират се в умерения&nbspповече

Независимо от бързите темпове на растеж и развитие на градската инфраструктура, по&nbspповече