Как да изберем ютия?

7
Добави коментар

Купуването на битова техника за дома е не винаги лека задача, преди всичко заради това, че разнообразието от предлагани стоки е огромно. Изборът на ютия може а се превърне в безкрайно изпитание. Безкрайно, като редовете с ютии, запълнили рафтовете в магазините за битова техника. На пръв поглед всички са еднакви, но това изобщо не е така. Преди да направите окончателния си избор, прочетете нашите съвети.

Мощността на ютията Безспорно, нагревателя е главен елемент от всяка ютия. В древността неговата роля е играла шишета с гореща вода или нагорещени въглища. Съвременните ютии са снабдени с електрически нагревателни елементи, които са с различна мощност За домашно използване подхожда 1500 вата, такава ютия би се справила със който и да е плат. По мощните (1800-1900вт) ще се справят със всички гънки, при това те по-бързо се нагряват до необходимата температура. Да се купува за домашна употреба ютия с мощност по-голяма от 2киловата не са препоръчва.

Повърхността на ютията Повърхността на ютията е важен детайл, защото именно тя е в непосредствен контакт с намачканата тъкан, която е необходимо да се глади. Обгърнете внимание от какъв материал е повърхността на ютията. Най-разпространени са ютиите с работна повърхност от не ръждива стомана. Добър материал, много здрав, лесно се почиства. Но освен това и лесно се замърсява. Освен това е доста тежък. Алуминиевата повърхност е лека, бързо се нагрява и бързо изстива, леко се плъзга по повърхността на дрехите, но лесно се поддава на деформации. Може да се надраска с някое метална закопчалка, копче или цип. А после драскотината може да похаби любимата ви дреха. Повърхността с керамично покритие също се поддава на деформации лесно, но коефициента на плъзгане по дрехите им е много висок. А с тефлоново покритие – обратно, не се глади лесно, но пази тъканите от изгаряне.

Парата Съвременните ютии притежават функции за овлажняване, на които също трябва да се обърне внимание. Може да се напръска участъка, по който след секунди ще мине ютията, или да се подаде пара през отворите в повърхността на ютията. Най-добре е да се избере ютия, на която отворите са разпределени по цялата повърхност, а не само отпред и отстрани – намачканите гънки се овлажняват и изглаждат много по-добре. При някои ютии притежават функцията вертикална пара – това съществено улеснява гладенето на яки, джобове и други труднодостъпни места по дрехите. Съществуват и ютии с функция за вертикално гладене, с които могат да се гладят палта и сака, без да се свалят от закачалката, а също така да се освежат щорите или меката мебел. Дрехите от плътен твърд плат, например, дънки е добре да се гладят с функцията “ударна пара”. Този режим на силна пара е с продължителност няколко секунди. Колко вода трябва да събира резервоара на ютията. Определено, колкото повече, толкова по-добре. Средно този резервоар (най-добре е да е прозрачен) събира 200-250мл вода, а в някои ютии 350-400мл. Специалната антиваровикова игла ще защити отворите, които са на повърхността на ютията от варовик, който се образува при използването на вода от водопровода. Ако ютията не е защитена по този начин се препоръчва да се използва преварена или дестилирана вода.

Противокапкова система Всички домакини знаят, че дрехите от естествена коприна и някой деликатни синтетични тъкани се гладят само със суха ютия без пара. Какво се прави в този случай? Излива се водата от контейнера ли? Никой не може да гарантира, че някоя заблудена капка няма да капне направо върху скъпата риза. И тогава петното е сигурно! Обаче някои съвременни ютии притежават противокапкова система, която предотвратява постъпването на вода от резервоара, когато гладите на ниска температура В основата на това стои проста идея – специална пластина при температура по-ниска от 100градуса, затваря клапата по която минава парата.

Шнуровете, дръжките и теглото Ако не искате да се занимавате със удължители, избирайте ютия със шнур не по-къс от 2 метра. Някои съвременни ютии притежават функция за автоизключване след 10-15 мин, ако тя стои вертикално без да се движи, а ако ютията лежи хоризонтално без да се движи се изключва след 10-30 секунди, и това ще ви накара да забравите за притесненията дали сте изключили ютията или не. Обикновено продавачите говорят много за повърхността на ютията и функциите на парата, като пропускат аргомичноста на дръжката и теглото на ютията. Задължително хванете ютията, за да си представите как ще използвате този помощник няколко години, ако е много лека ще ви бъде трудно да гладите много големи вещи, а ако е много тежка ще ви изморява. Идеалното тегло за ютията е 1300-1500г.

Най-популярните модели ютии произвеждат известни производители на битова техника като: Rowenta, Philips, Tefal, Braun, Bosch. Качеството на тези ютии е изработвано с години, и това им е позволило да заслужат признанието на купувачите Но изборът си остава само ваш, и на вашата лоялност към определен производител.