Любопитно- криптозоологията разказва за 10 митични същества

1
Добави коментар

Хороскопи за всяка зодия – народна медицина, здраве, астрология, съдби, секс и зодии

 
1
2
3
4
5

(0 гласа, оценка 0 от 5)

Любопитно- криптозоологията разказва за 10 митични същества0 от 51 от общо 0 гласували.

Криптозоология е наука, която изследва и цели да открие животни, чието съществуване не е доказано и дори отричано.

В нея влизат митични същества като драконите или такива, доказали своето съществуване, като Тасманийският вълк.

Предметите на нейните изследвания се наричат криптиди.

Предлагаме на вашето внимание десет интересни криптида.

10. Човекът Алигатор

Това е смразяващ кръвта хибрит между бозайник и влечуго. Човекът алигатор е същество с люспесто тяло и остри като бръснач зъби.

Легенди за него се появяват в фолклорът на мучурливите части от югоизточните съединени щати. Най-вече платата на Луизиана и Флорида. Легендата разказва че съществото напада туристите и изгубените пътници.

В музей във вашингтон има мумифицирана фигура, която се нарича „Джейк-Човекът алигатор“. Нейната автентичност не е доказана.

9. Чудовището от Шамп и Лох Нес

Шамп и Неси са криптиди със сходни описания. Едното е наблюдавано в езерото Шамплайн, САЩ а другото в езерото Лох Нес в Шотландия.

Свидетелите описват Неси, като дълго около 20 фута с тъмно-сива кожа. Краката му са като „плавници“ или „гребла“. Докладите на свидетели се различават с дребни подробности.

Наблюденията на Неси са започнали от 1930-та година и продължават до ден днешен. Въпреки, че в последно време интересът към езерният звяр намаля.

Колегата на Неси, Шамп се появява още в древни времена. Още индианските племена са описвали чудовище в „Lake Champlain“. На външен вид то не се различава особено от Неси.

Някои учени не изключват възможността, тези две езерни мистерии да са оцелели праисторически създания. Описанията им отговорят на вида Плезиозавър.

8. Хората сенки

За това явление има доклади в световен мащаб и от началото на писаната история. Тези същества, обикновено са видими с крайчеца на човешкото око и с периферното зрение.

Някои се виждат като полу-прозрачни тъмни петна, които изчезват веднага щом се фокусираш върху видяното.

Хората сенки се различават от обикновените привидения с това, че след тяхната появи, човек изпада в депресия или усеща прилив на страх.

Счита се, че това са същества, които обитават близка паралелна вселена.

7. Козелът от Мериленд

Този криптид е наблюдаван в Джордж Каунти, Мериленд, САЩ. Според описанието си, долната половина била, като на коза а горната на човек. На главата си имал рога на козел. Бил около 5 метра висок.

За първи път е забелязан от двойка, която търсила усамотение в гората. Благодарение на своят автомобил, успели да избягат. Според момичето, козелът държал голяма брадва в ръката си.

Друг случай, който се приписва на козелът от Мериленд, свършва с убийството на куче.

През нощта семейство от района съобщава, че вижда в двора си огромно същество. В последствие кучето, което се разхожда свободно напада чудовището.

От страх никой от семейството не излиза да провери какво става.Сутринта намерила кучето си разчленено на две.

6. Чупакабра

Чупакабра е същество, което напада добитъкът и изпива кръвта му така, както би го направил вампир.

То внася смут сред криптозоолозите, защото описанията за неговият външен вид винаги са противоречиви.

Сигналите за чупакабра започват от Пуерто Рико в началото на 70-те години на миналият век. Описвано е като двукрако същество с обилно окосмяване, муцуна като на куче, огромни ръце от които излизат нокти, както и светещи очи.

В Европа, чупакабра е описван по сходен начин, но се споменават и прилепови крила. С течение на времето, съобщенията за този криптид идват от цял свят.

Интересен факт е, че чупакабра отговаря на описанието на митичен демон в културата на индианското племе „Taino“.

Някои смятат, че чупа е извънземно същество, други, че е вид вампир а трети го отдават на военен експеримент.

Съобщенията за нападение на човешки същества се броят на пръсти.

5. Черният рицар

През 1953г. четири години преди СССР да изстреля Спутник-1, обект с неизвестен произход е наблюдаван да се движи около Земята от Д-р Линкълн Ла Паз от Университета в Ню Мексико. С увеличаване броя на наблюдавалите обекта по света обаче, Министерството на отбраната в САЩ взима решение да назначи видният астроном Клайд Томбо (познат с откриването на планетата-джудже Плутон през 1930г.) за да проучи мистериозният обект.

През 1960г. радиоастрономът Роналд Брейсуел от Университета в Станфорд също се включва към размишленията за друг живот в галактиката. Статия публикувана в списание Natureпредлага следната теория: напреднала цивилизация вероятно няма да използва радио сигнали с далечен обсег за да комуникира с други интелигентни същества. Подобни сигнали биха били доста слаби следствие на разстоянието. Вместо това Брейсуел твърди, че тези отдалечени същества по-скоро биха използвали космически сонди за да носят посланието им.

4. Ебу Гого

Тези симпатяги идват от Флорес, Индонезия. За тях се носят легенди още от древноста. Описвани са като ниски, космати и с голяма сила. Притежават способноста да имитират човешките гласове.

През изминалият век, австралийски и индонезийски учени намират скелети на неизвестен вид същества. Те били в човешка форма и на вързастни индивиди само, че около метър високи. Според допълнителните проучвания, тази находка била на 10 000 години. Вярващите в индонезийският фолклор веднага нарочили находката като Ебу Гого.

Тези същества са играели ролята, като на торбалан в българският фолклор.

В буквален превод терминът Ебу Гого, означава „баба, която яде нещо“.

Една от легендите разказва, че има период в който хората и Ебу са живеели в мир. Но след това съществата започнали да крадат, да убиват животни и унищожавали реколтата. Хората ги прогонили в пещерите „Лян Буа“ около селото си. Малко след това те излезли от там и откраднали човешко бебе. В знак на отмъщение, местните жители запалили пещерите.

Интересно е, че точно в Лян Буа са намерили и останките на странните същества.

3. Мотман

Известен още като човекът пеперуда. Мотман е наблюдаван първоначално в Пойнт Плезънт, Западна Вирджиния, САЩ от 1966-ма година насам. А в последствие и в целият свят.

Той е описван като създание с огромни грила и височина над 180 см.

Първото наблюдение на човекът пеперуда се е случило от петима гробари. Докато копаели гроб над тях профучало огромно създание, което както се изразил единият от тях – „помислих за летящ автомобил“.

Мотман е известен с това, че се появява преди да стане някакво бедствие. И до сега не е грешал.

Криптидът придобива значителна слава през 90-те години на миналият век. През 2002-ра година, Холивуд пускат лентата „The Mothman prophecies“ с участието на Ричард Гиър. Там са събрани няколко от събитията, които са предизвестени от човекът пеперуда.

През 1966-та година вестникари споделят, че са посещавани от „Мъже в черно“, с цел да не публикуват информация за явлението.

2. Върколакът от Брей Роад

Първоначално, звярът е бил забелязан в Уисконсин, САЩ. Той е бил наблюдаван от 1936-та година до ден днешен.

Според описанията, чудовището приличало на вълк, но ходел на двата си крака. Бил висок около 180 см. с едро и силно тяло и очи светещи в жълто.

Една вечер, жена попаднала на него в индианско гробище. Видяла го как рови в един от гробовете там. След като чудовището забелязало жената изкрещяло „Гадарах“ и се отдалечило ходейки на задните си крака.

Свидетелката споделя, че това е най-близкото нещо до върколак, което можела да си представи.

Гадаринската земя се намира на изток от река Йордан. Според новият завет, докато Исус минавал от там попаднал на човек обладан от зли сили. Човекът се поклонил на Исус и казал думите „Моето име е Легион, защото сме много“.

Божият син го излекувал от демоните, като ги изпратил към стадо прасета, които скочили в морето и се удавили.

Според мнозина, върколакът от Брей Роад се опитвал да каже, че неговият вид е още от библейски времена.

1. Springheel Jack

За „Springheel Jack“ се съобщава в Лондон, Ню Мексико, Масачузетс и Аржентина от 1837-ма година до наши дни.

Описват го като висок, слаб мъж, който носи здраво закрепена шапка и черно наметало. Той е с големи нокти и с искрящи червени очи.

Един от най-популярните истории свързани със „Springheel Jack“ идва от 1840-та година. Една вечер полицай чука на вратата на една жена и съобщава, че е хванал Jack, като я моли да му даде въже. Домакинята, която е отворила вратата изтичва за него. Когато се връща на вратата от полицаят няма и следа а върху нея скача човек, който разкъсва тялото и лицето и с нокти. Трупът на жената е намерен от нейната сестра.

Години по-късно полицаи съобщават, че са стреляли по криптида, но куршумите не можели да го наранят.

През 1930-та година за него се съобщава и в Силвър сити, Ню Мексико, както и Кейп Код, Масачузетс.

Един от най-новите случаи за наблюдение на Springheel Jack е от 2005-та година в Англия. Свидетели са видели фигура, която отговаря на описанието да скача от покрив на покрив.

Има хора, които сравняват този криптид с Джак Изкормвача.

Четете още интересни тайни и загадки на:

<

>> >