Топ 10 изобретения на Леонардо да Винчи

1
Добави коментар

Хороскопи за всяка зодия – народна медицина, здраве, астрология, съдби, секс и зодии

 
1
2
3
4
5

(2 гласа, оценка 5 от 5)

Топ 10 изобретения на Леонардо да Винчи5 от 51 от общо 2 гласували.

Изобретенията на да Винчи наистина са изпреварили времето си. Ако бяха построени още тогава, най-вероятно щяха да са истинска революция в историята на технологиите. Какви са били най-фантастичните рисунки? Леонардо да Винчи един от най-великите изобретатели в историята оставя съвсем малък отпечатък върху технологиите на своите време. Да Винчи е рисувал скици и диаграми на творенията си, които е запазил в тетрадки, но или е загубил за сътворяването им или никога не е успял да обеди никого да финансира неговите конструктивни идеи. В резултат, почти нито едно от изобретенията на да Винчи не е било конструирано докато той е бил жив. И тъй като никога не е публикувал своите диаграми, никой не е знаел за тях, докато тетрадките му не били намерени много след смъртта му. В последните години, много инженери са започнали да конструират модели на невероятните машини на да Винчи и повечето от тях всъщност наистина работят. В настоящата статия ще ви представим едни от най-фантастичните рисунки, които да Винчи е направил.

№10 – Сачмен лагер Като изобретения, съчменият лагер изобщо не изглежда впечатляващо, но много от съвременните технологии разчитат на него. Именно лагерите правя възможно въртенето на задвижващите валове, които пък придвижват стоките във фабриките и в магазините. Освен тях, лагерите правят възможно и цялостното движение на механичните устройства. Чрез поставянето на гладко търкаляща се сфера между движещи се повърхности, сачменият лагер елиминира триенето. Идеята се корени още в Римската империя, но много историци считат че книгите на да Винчи съдържат първите практически идеи. Много от устройствата, които той е направил зависят от тях и не биха работили без сачмените лагери. Тази, както разбира се и много други идеи на да Винчи концепцията никога не е станала широко известна и лагерът е трябвало да бъде изобретен отново от някой друг.

№9 – Парашутът Скоростта, с която пада едно тяло зависи от два фактора: гравитацията и съпротивлението на атмосферата. Ако няма атмосфера, падащото тяло би ускорявало скоростта на падането си докато удари земята, но въздухът притежава свойството да го забави, докато то достигне т. нар. пределна скорост. Различните обекти, имат различна пределна скорост, тази на човек падащ през земната атмосфера – парашутист с неотворен парашут, например е около 120м/сек. (193.1км/час). Това е изненадващо бавно, но все пак достатъчно бързо за да може падащият да се размаже на земята. Идеята на парашута е да редуцира пределната скорост на човека и да го запази невредим при дългото падане. Да Винчи, който е бил пленен идеята за летене е написал в тетрадките си, че това изобретение би „позволило на човек да се хвърли, от която и да е височина без да пострада.“

№ 8 – Орнитоптър Това е устройство, което теоретично би позволило на хората да се реят в небето като птиците. Докато парашутът на да Винчи би позволил на човек да скочи от голяма височина без да се нарани, отнитоптърът всъщност е начин човек да лети като птиците. На хартия, изобретението изглежда повече като птица отколкото като самолет. Крилете му са проектирани да махат докато пилотът се движи.

№ 7 – Картечница Картечницата на да Винчи не е картечница в съвременния смисъл на думата. Не може да изстреля няколко куршума бързо от патронна лента (касета за муниции). Обаче е способна да стреля куршуми през кратки интервали и ако е била конструирана успешно би покосила приближаваща пехота. В своите записки да Винчи твърди, че ненавижда войната и въпреки че е имал нужда от пари за да живее, фактът че не е успял да реализира нито една от военните си машини все пак е нещо хубаво.

№ 6 – Водолазен костюм В края на XV век, когато изобретателят е живял във Венеция му идва идеята за отблъскване на нахлуващите вражески кораби, като изпрати мъже на дъното на пристанището във водолазни костюми, които да направят дупки във вражеските кораби. Въпреки, че сега това не звучи толкова пресилено, през ХVвек идеята е била нечувана. Гмуркачите на Леонардо е трябвало да носят маркучи свързани с плаващ мехур пълен с вода, носейки маски и стъклени очила, с помощта на които да виждат под вода. Трябвало е обаче да носят бутилка, в която да уринират за да могат да останат под вода неопределено дълго време. Това изобретение е било не само осъществимо – било е приложимо!

№ 5 – Брониран танк Задвижван от силата на осем мъже, бронираният танк е средство подобно на черупка на костенурка с 36 пушки пъхнати през страните й. Диаграмата на брониран танк в тетрадките на да Винчи съдържа любопитен недостатък: предавката причинява предните колела да се движат в обратна посока от тази на задните колела. Ако е бил направен, както е изобразено е нямало да може да се движи. Леонардо да Винчи е бил изключително умен, затова подобна грешка направена по невнимание не е типична за него, ето защо историците имат редица теории защо е станало така. Може би не е искал да направи машина за война или се е притеснявал диаграмата да не попадне във вражески ръце, затова е направил грешката, за да се подсигури, че никой друго освен него самият няма да може да построи танка.

№ 4 – Самозадвижваща се каруца На самозадвижващата се каруца може да се гледа като на първата кола в историята. Всъщност, тъй като тя няма шофьор на нея може да се гледа и като на първият робот в историята. Рисунките, които Леонардо е направил в тетрадките си, не разкриват напълно механизма в нея и съвременните инженери е трябвало да гадаят какво именно я е задвижвало. Най-доброто предположение е че се е задвижвала от пружинен механизъм, подобен на този в часовниците.

№ 3 – Градът на бъдещето Когато изобретателят е живял в Милано, чумата е унищожила Европа. Градовете са страдали много повече от селата и да Винчи заключил, че нещо в градовете ги е направило изключително уязвими към болестите. Тази идея, учудващо модерна е вдъхновила да Винчи да направи планове на едно от най-амбициозните изобретения: Град, планиран така че да бъде чист и годен за живеене. Резултатът бил триумф в градското планиране, който за съжаление никога не е бил осъществен. „Идеалният град“ на Леонардо е бил разделен на няколко нива – всичко нехигиенично е трябвало да стои на ниските, а мрежа от канали е трябвало бързо да премахва отпадъците. Водата е трябвало да се доставя чрез сгради използващи хидравлична система, която да предхожда съвременната водопроводна инсталация. Ресурсите необходими за създаването на подобен град са били доста над възможностите на да Винчи и той никога не е успял да намери някой, който желае да плати за нейната реализация.

№ 2 – Хеликоптер

Ако не нещо друго, хеликоптерът на да Винчи е безспорно едно от най-добрите изобретения, които той някога е изобразявал в тетрадките си. Работейки по подобие на съвременният хеликоптер, тази летяща машина изглежда като огромна въртяща се въртележка. Перките на този хеликоптер е трябвало да бъдат изработени от лен. А когато се завъртят достатъчно бързо да повдигнат апарата. Това поне е била идеята. Дали от това би се получил хеликоптер на практика? Вероятно не.

№ 1 – Робот

Да Винчи е бил удивен от човешката анатомия и е прекарал дълги часове правейки дисекция на трупове за да разбере как функционира човешкото тяло. Това му дало познания как мускулите движат костите и решил че може да приложи същият принцип при машина. За ралика от повечето открития на да Винчи, той всъщност е построил този „роботизиран рицар“, въпреки че бил използван основно за забавление на партитата организирани от богатият му покровител Людовико Сфорца.

Роботът на да Винчи не е оцелял и никой не знае точно какво е можел да прави, но очевидно е можел да върви, да сяда и дори да говори. През 2002г. експертът по роботика Марк Рошейм използва записките на Леонардо за да направи модел на неговият робот и взаимства някои от концепциите в него за да ги приложи в роботите, които използва НАСА.

<

>> >