Как да се грижим за обувките си

1
Добави коментар
Colibri13
Colibri13

Едва ли има жена, която ще ви каже, че не се интересува с какви обувки е или че не обича да си купува нови чифтове. Сандали, ботуши, чехли или боти, те са като нейна своеобразна визитка, говореща за стил, характер и вкус.

 

Важно е не само да си купим красиви обувки, а и да се грижим подобаващо за тях. Ето няколко основни правила, които да Ви помогнат да съхраните красивите си придобивки и да удължите максимално техния живот.

 

Правилно Почистване

Почистването на обувките е един от основните и най-важни фактори за живота им. На първо място отстранете прахта от обувките с мека четка. След това, нанесете боя само в едната посока. За улеснение, използвайте бои, снабдени с дунапренов тампон или гъбичка, за да нанасяте по-лесно боята.След като сте нанесли достатъчно количество боя и сте я разнесли разномерно, излъскайте обувките от кожа със силиконова гъба, която ще им придаде неповторим блясък.

 

Добре е да си изградите навик да почиствайте обувките си винаги преди излизане, за да няма по тях прах и да изглеждат перфектно. Още по-добре би било, ако намирате няколко минути за почистване и когато се прибирате, преди да ги поставите на мястото им. Това не само е добре от хигиенична гледна точка, но също ще ви спести време при тръгване. А което е най-важно – ще осигури здраво състояние и чист вид на обувките ви. Това което трябва да знаете е, че обувките от велур и набук трябва да се почистват със специална четка, а не с парцал или кърпа. Ако имате обувки на токова, сменяйте капачките на токовете им навреме. Така ще запазите цялостно добрия вид на обувката.

 

Сушене

Най-добре е да не допускате обувките Ви да се мокрят. Но това не винаги е възможно, разбира се. Не сушете вашите обувки на радиатор или друг отоплителен уред, особено ако са от кожа. Съвсем сигурно е, че те ще загубят правилната си форма, възможно е и да се разлепят. Сушете обувките си само на стайна температура. В противен случай ще имате похабена материя и деформиран силует, които убиват и най-красивата обувка, сандал или ботуш.

 

Неприятна Миризма

За да си спестим цялото това неудобство трябва да направим така, че обувките да не миришат и да предотвратим този проблем и в бъдеще. Обикновено причинител на лошата миризма е некачественият материал, от който са направени обувките.

 

Един от бързите начини за справяне с неприятната миризма в обувките е Дишащата стелка. Тя има антибактериален ефект, оптимално абсорбира влагата и предотвратява образуването на неприятна миризма. Друга хитринка е поръсването на сода бикарбонат в обувките или ботушите. След това оставете обувките цяла вечер да престоят и на сутринта отърсете прахта.

 

Проверявайте редовно обувките си за лоша миризма. Ако усетите такава, вземете бързи мерки. Най-добре е първо да ги проветрите, а ако това не помогне достатъчно, премахвайте периодично неприятния аромат с дезодорант или пудра за обувки. За повече информация относно този проблем, може да се консултирате с персонала в магазините на ObuFki.com по всяко време.

 

Отпускане на кожата

Този проблем се среща при много голяма част от обувките от кожа, дори и от най-високо качество. Ако имате течен парафин, намажете обувките само отвътре. Оставете да съхне на стайна температура за ден-два. След това вероятно ще се наложи да използвате обувалка или спрей за разтягане, тъй като кожата често се свива малко. Често след сушене, кожените обувки стават твърди и неудобни за носене. Намажете ги обилно с глицерин или гъша мас, от които кожата им омеква. Започнете да ги носите в къщи пак в продължение на около час и си вършете къщната работа. С течение на носенето, ще усетите значително разширяване, а ако не ви е достатъчно – повторете на следващият ден. Може да опитате и с текстилни тампони, напоени леко с някакъв концентрат, които да престоят известно време в участъка, който се нуждае от отпускане. Но внимавайте да не разтегнете обувката или сандала прекалено, защото после няма да се свие обратно.

 

Боядисване

За Обувки и изделия от естествена кожа: За да подготвите правилно коженото изделие за боядисване, почистете внимателно с гъбичка за триене.

 

За Обувки, сандали, чехли или ботуши от изкуствена кожа: Не използвайте гъбичка! Почиствайте само с парче плат. Внимавайте! Освежаването на боята зависи пряко от материала, от който са направени обувките. Боята върху кожените обувки например се нанася само в една посока, а при велурените или тези от набук е най-добре да се използва спрей, който попива дълбоко и равномерно. Когато първият слой боя изсъхне, нанесете още веднъж, за да изравните оцветяването навсякъде. Нанесете трети слой, ако е необходимо. За спортните и текстилните обувки съществуват специални шампоани.

 

Правилно Съхранение

Съхранявайте обувките си, попълнени с мека хартия на сухо и проветриво място.Не захвърляйте обувките си в коридора, не ги наблъсквайте в шкаф едни върху други, не ги тъпчете в торби. Хубаво е всеки чифт да си има своя кутия.