Домашни любимци

14
Добави коментар

За съжаление, нивата на ваксиниране на домашните любимци в България са по-ниски от средните за ЕС. Само малко над 5% от котките у нас са ваксинирани в сравнение с 35% в Общността.

Само половината от пациентите идват за редовна ваксинация след първото поставяне, сочат още резултатите от проучването сред ветеринарните специалисти.

Основен проблем за собствениците на домашни любимци е цената на ваксинацията. Повечето дори и не се замислят, че редовната профилактика и превенцията спестяват много повече пари, които иначе отиват за лекуване на болести.

„Знаем, че част от стопаните смятат, че ваксинацията е скъпа, но те трябва да знаят, че така осигуряват защита за котката за 1 година от най-сериозните инфекциозни заболявания, в това число и от зоонози (болести, които могат да се предадат и на човека). Често тя се оказва доста по-евтино решение от сложното и продължително лечение“, споделя д-р Милена Панчева.

Разпространена заблуда сред стопаните на котки е, че животните не трябва да се ваксинират, ако живеят само вкъщи. Специалистите са категорични, че котките могат да се заразят и без да имат пряк контакт с други животни. Факт е, че инфекции могат да влязат в къщата ни и пренесени от нашите обувки, дрехи и багаж.

В отговор на ниската степен на ваксинация на котките у нас от 2 години се провежда информационна кампания ОКотки. Целта й е да предостави достатъчно факти за ваксинацията и консултация на собствениците, за да могат те да направят информиран и отговорен избор.

Зад каузата застанаха десетки ветеринарни лекари, асоциации на собственици на котки, организации за хуманно отношение към животните, висши учебни заведения, вносители на ваксини, държавни институции и популярни българи.

„Говорим за информиране на хората и промяна на нагласите, което е бавен процес. Затова отчитаната положителна тенденция, макар и не голяма, е безспорен успех за нас. Целта ни е да стане като при кучетата – ваксинацията да не е опция, а основна и задължителна грижа към домашния любимец. И не само към котката, но и към останалите членове на семейството, защото част от болестите се предават и на хората. Не трябва да се забравя, че ваксинацията срещу бяс, например, е задължителна“, припомнят от ОКотки.

Подробна информация за рисковите болести, ваксинацията и имунизационния календар може да бъде намерена на Facebook страницата на кампанията www.Facebook.com/OKotki. Там всички заинтересовани от темата могат да зададат своите въпроси към специалисти и да се включат в редица забавни и образователни игри с награди.