Как да почистим хладилника у дома?

1
Добави коментар
Ivan_P_Petkov
Ivan_P_Petkov

Как да почистим хладилника у дома?

2 votes, 5.00 avg. rating (100% score)

Нашият опит показа, че има три неща, които домакинята мрази да почиства в своя дом. На първо място са прозорците, следвани от печката и разбира се на трето място е хладилника. Всяка една домакиня във всеки един край на света избягва всячески тяхното почистване. Поради тази причина реших да напиша статия за няколко ефиктивни трика за почистване на хладилник без използването на препарати.

Как да почистим хладилника?

Обикновенно се сещаме да почистим хладилника, когато вече имаме видим проблем – неприятната миризма, появата на мухъл или плесен. Мухълът и плесента са крайната стъпка, при която вече спешно трябва да си почистите хладилника или даже в някой много тежки случай, купуването на нов. Миризмата се появява тогава, когато има забравена храна, която се е развалила или е минал доста дълъг период от време след последно му почистване. Заставайки пред хладилника се чудим от къде да започнем.

Ето няколко напътстващи стъпки: Извадете всичко от хладилника. Продуктите, които са развалени ги изхвърлете в кофата. Също така и съмнителните продукти.Разглобете и извадете всички възможни модулни елементи от хладилника, т.е. рафтове, стъкла, чекмеджета.Направете разтвор от 50:50 оцет или лимонов сок и хладка вода. С едната част от разтвора напълнете пулвелизатор. С другата част от разтвора накиснете в леген или в мивката модулните елементи от хладилника.Напръскайте обилно хладилника с разтвора от оцета и водата както отвън, така и отвътре. Оставете оцета да подейства и да направи своята мъгия. Ако миризмата на оцет не ви понася използвайте спирт или амоняк.

Ако в хладилника ви наистина се е настанила лошата миризма има няколко начина да я изгоните:

Въглен от изгоряло дърво – начукайте въглена и го поставете в хладилника. След 7-8 часа няма да има и спомен от лошата миризма;Сода – разтворетр 2 с.л. в 1л.вода. Излейте разтвора в купа и я поставете в хладилника;Ръжен хляб – звучи странно, но ръжения хляб поглъща миризмите. Поставете изцелия хладилник филии, но в този случай уреда трябва да работи за около 10 часа.Карамфил, портокола, лимон, канела – стига да харесвате тези аромати, може да ги използвате ефективно срещу неприятната миризма.

За да продължите чистенето направете нов разтвор от оцет, сода и вода като съотношението отново да е 50:50. Поставете го отново в пулвелизатор. Вземете две кърпи или къпра и попивателна гъба и започнете да почиствате хладилника. Ще видите колко мигновенно всичко ще се изчисти. Относно почистването на модулите на хладилника, го направете под течаща вода и с помоща на гъбичка изчистете замърсените участъци.

При приключването на почистването на хладилника не забравяйте своя най-голям помощник при полирането, а именно кухненската хартия. Тя ще добави нотка блясък към вече изчистения хладилник. Най-хубавия момент, разбира се, е поставянето на продуктите в хладилника и удоволствието да го видите чист и подреден.

Само да напомня, че при почистване на електрически уреди първо ги изключете от мрежата. Също така при съхраняването на храната я пребирайте или завивайте с пликчета, за да не се пропива миризмата в пластмасата на хладилника. Най-важното е да почиствате по-редовно хладилника си, защото там държите храната, която консумирате.

Не е нужно да хладилника да хване плесен, мухъл или при отварянето на вратата да ви лъхва неприятна миризма, за да се сетите, че трябвада бъде почистен. Последно, но и също толкова важно е, да изхвърляте развалената храна, а не да я помествате от рафт на рафт с тайната надежда, че тя сама ще се изхвърли или ще изчезне безследно.

За автора: Продължавам с полезните съвети за почистване в дома. Днес се спрях на хладилника, защото и той има нужда от внимание. Лека и спорна седмица от мен, Цветелина Богданова и „Мистър Клийн“.