10 основни правила за безопасност във водата

1
Добави коментар

В горещините всички съвсем естествено се насочват към източници на прохлада. Местата с наличието на вода – море, реки, басейни са много привличащи, но за да не си развалите почивката или още повече, за да не рискувате здравето си е добре да спазвате някои правила.

 

1. Не се паникьосвайте! Ако не можете да плувате добре, а сте попаднали в дълбоки води или отдалечено от брега място, е важно да запазите спокойствие. Ако загубите самоконтрол рискът от удавяне е по-голям. Така че, обърнете се по гръб, отпуснете се и с леки движения се опитайте да се доберете до брега.

 

Четете още: Безопасност във водата

 

2. Не влизайте във водата веднага след хранене, изчакайте да отминат поне 2 часа.

 

 

3. Не плувайте във вода, чиято температура е по-ниска от +15%. Има опасност да получите температурен шок и загуба на съзнание, особено ако сте прегряли преди да се потопите.

 

4. Не се гмуркайте и не скачайте, ако местата за вас са непознати. Може да се нараните сериозно камъни или дървета, които не се виждат на повърхността.

 

Четете още: Какво да правим, ако някой се дави?

 

5. Не скачайте и от лодки, салове и кратери, които не са пригодени за тази цел.

 

 

6. Не употребявайте алкохол, ако смятате да влизате във водата.

 

7. Помощни средства като салове, надуваеми дюшеци не са особено надеждни. Може лесно да се отдалечите от брега с тяхна помощ.

 

8. Ако попаднете в мъртво течение или водовъртеж не се борете, а поемете въздух, гмурнете се и се опитайте да излезете от струята.

 

Четете още: Първа помощ – съвети

 

9. Избирайте безопасни места за плуване.

 

10. Игрите също могат да бъдат опасни. Не се шегувайте с приятелите си, като ги блъскате във водата.

 

Снимки: Nina Matthews Photography, rent-a-moose  Foter.com