Емоционалната интелигентност и качеството на живеене

5
Добави коментар
vestitel
vestitel

Какво имаме предвид, когато говорим за емоционална интелигентност и какво е мястото й в живота на човека

През последните години все повече и повече се говори за емоционална интелигентност и нейното значение за живота на индивида. Емоционалната интелигентност като инструмент, който позволява на всеки човек, опознавайки емоциите си да ги използва за преодоляване на различни емоционални препятствия, за справяне в кризисни ситуации, за по-добро общуване и цялостно повишаване качеството на живот. Какво е емоционална интелигентност, каква е ползата от балансирането на уменията, с които се измерва. Как да разпознаваме собствените си емоции и тези на хората около нас и как да развием  уменията си за управлението им – това са въпроси, на които отговор ще даде в поредица материали Поли Фистолера, единствената лицензирана (MHS, Canada) за Балканския полуостров в тестовото провеждане, анализ и оценка на емоционалната интелигентност (EQ) с дългогодишен международен опит в сферата на психологията, психотерапията и лайф коучинга.

Всеки от нас вероятно познава  някой, който би определил като изключително умен, но въпреки това не може да се справя адекватно с живота. Блестящ студент, който  отпада от университета или невероятно интелигентен работник, който обаче не може да напредне в компанията. От контакт с подобен тип хора знаем, че те имат много добро или високо интелектуално ниво, но това не изглежда да е достатъчно, за да се гарантира успеха им. В същото време ние, най-вероятно, можем да опишем в някаква форма защо  смятаме, че тези хора не са успешни. Нашите описания ще включват някои черти или поведения, които нямат нищо общо с интелигентността.

С течение на времето, учените са започнали да изследват защо стандартната интелигентност  не е достатъчна, за да се предскаже успеха на индивида. Те са разбрали, че има и друг тип интелигентност, която не е свързана с коефициентa на интелекта (IQ) – това е емоционалната интелигентност(EI), измервана с коефициента на емоциите(EQ).

Емоционалната интелигентност, макар да се проучва отскоро, води своето начало от древността, когато още Дарвин посочва, че емоционалното изразяване е от съществено значение за оцеляването.

Какво имаме предвид, когато говорим за емоционалната интелигентност

Съществуват множество начини за определяне на емоционалната интелигентност.Това е възможността да бъдем наясно, както със собствените си емоции, така и с тези на другите. И, използвайки това знание, да подпомогнем управлението и изразяването на емоциите, така че вместо да се причиняват затруднения, да се постигне успех.

Хора, които имат високи нива на емоционална интелигентност ( EI ), са в състояние да разберат физическото, умственото и социалното въздействие, които негативните емоции нанасят на телата им, умовете, взаимоотношенията, както и способността да преследват и да постигат целите си. Притежавайки това умение, те са в състояние да управляват собствените си емоции, така че да поддържат и повишават качеството си на живот.

Хората с високо развита EI, доказано, са по-успешни на работното място и в живота, тъй като могат да разбират емоциите си и да осъзнават защо се държат именно по начина, по който се държат. Те могат да използват своите емоции като индикатор за това, което тялото и умът се опитват да им подскажат. Също така  високата им EI им помага да разберат другите и техните гледни точки.

Владеейки този инструмент, те стават способни да преодолеят различните емоционални препятствия, както в личен, така и в професионален аспект. Стават способни и да разберат защо другите се чувстват по начина, по който  се чувстват и защо правят това, което правят. Използвайки това знание, те могат да помогнат не само на себе си, но и на другите да се представят по най-добрия начин. Овладявайки това умение, могат да разрешават  конфликти и бързо да се възстановяват от неуспехите. Да бъдат добри в условията на криза, силни в общуването, и успешни там, където другите се провалят.

Следва – Как емоционалната интелигентност е различна от нашите традиционни идеи за интелигентност и защо са важни емоциите

Поли Фистолера е сертифициран лайф коуч със специализации в третирането на фобии, хранително превъзпитание, мотивация, социална и емоционална интелигентност. Тя е единствената лицензирана (MHS, Canada) за Балканския полуостров в тестовото провеждане, анализ и оценка на емоционалната интелигентност (EQ). Притежава дългогодишен международен опит в сферата на психологията, психотерапията и коучинга –  Швейцария, Италия и Сингапур. След 17 годишно отсъствие от България, Фистолера създава Българския институт за социална и емоционална интелигентност (BISEI) – международна организация за обучение и коучинг, сертифициран администратор на най-комплексният инструмент за измерване на социална и емоционална интелигентност – EQ-i 2.0 (Rouven Bar-On).
www.bi-sei.com
[email protected]
Facebook – BISEI
Skype – bi-sei

Можете да задавате своите въпроси към Поли Фистолера, тя ще се радва да отговори.