Новата формула за успех в модната индустрия » Моден свят

14
Добави коментар
svetla58
svetla58

Производителят на мъжки облекла „Ричмарт” с управител Мартин Йорданов даде пресконференция в Пресклуб БТА по повод успешното си представяне на световната конференция във Вашингтон, организирана от консултантската фирма „Голдрат” (Goldratt) от 8 до 11 юни. Пресконференцията беше посветена на перспективите за развитие на българската модна индустрия; водещите тенденции при мъжката бизнес мода и се показа ревю-презентация с мъжки костюми.

Участници в пресконференцията бяха: Мартин Йорданов – управител на „Ричмарт”; Любомир Дойчинов – главен дизайнер на „Ричмарт”, Ирина Йорданова – изпълнителен директор на „Менс Фешън Клъстер”, Деан Манев – търговски директор на „Менс Фешън Клъстер”, Димитър Бакърджиев – издател на книгите на Голдрат за България и Камен Георгиев – бизнес консултант. Водещ беше проф. Любомир Стойков.

По време на пресконференцията Мартин Йорданов акцентира върху огромния потенциал за развитие на българската модна индустрия. Новата формула за успех в модната индустрия са кратките срокове за производство и доставка (до 2 седмици). България може да осигури това най-силно конкурентно предимство в модния бизнес защото има най-модерните фабрики в Европа, направени през последнте години. Мартин Йорданов отбеляза още, че мъжката мода в момента изпреварва дамската в своето развитие и бъдещето е на костюмите по поръчка с индивидуализиран етикет, който носи името не на марка, а на човека, който го носи, на дизайнера и на плата, като основен фактор за качество. Високото технологично ниво на производство в същото време дава възможност костюмите по поръчка да са на достъпна цена, близка до тази на конфекцията. От „Ричмарт” споделиха, че работят 95 % за износ и европейска стока се търси в цял свят, дори в Китай. В България обаче се носят по-малко костюми и българският потребител е слабо информиран за качествата на този тип дрехи.

Сред печелившите бизнес решения за модния бизнес в България беше посочена подкрепата от производителите за младите дизайнери. В тази посока именно работи и „Менс Фешън Клъстер” с цел да се засили връзката клиент-дизайнер-фабрика. Работата в тази насока може да разкрие за модния сектор потенциални 18 000 работни места в Европа и 50 000 работни места в България. Във Вашингтон при среща с шивача на Белия дом Джордж Дипари на 83 години, който облича и настоящия президент на САЩ Барак Обама, е споделил пред Мартин Йорданов и Любомир Дойчинов, че се притеснява кой ще го наследи? Така че от „Ричмарт” ще насърчават връзката между шивача и клиента, като по този начин младите дизайнери ще могат да изразяват себе си с всеки един костюм, който правят.

Водещи тенденции при мъжкия костюм са ярките цветове, немачкаемите материи, функционалните ръкави, които се разкопчават и атрактивните десени на хастарите, които правят дрехата оригинална. Специално за летния сезон дизайнерът на „Ричмарт” Любомир Дойчинов препоръчва материи със специални капсули, които охлаждат тялото с до 10 градуса.

На конференцията във Вашингтон TOCICO 2014 (Theory or Constraints International Certification Organization) собственици и топ мениджъри от големи световни компании като Boeing, Mazda, Bosch, Hitachi, P&G и др. споделиха знанията и опита, придобити от използването в техните компании на „Теорията на ограниченията” (The Theory of Constraints). Популярната бизнес-философия за първи път се появява в книгата “Целта” на доктор Ели Голдрат (Eliyahu Goldratt). “Ричмарт” е единствената компания в България, която ползва услугите на консултантската фирма „Голдрат”. По време на конференцията „Ричмарт”, като топ производител на световни марки, реализира и успешен бизнес експеримент – изработи в рамките на конференцията 30 костюма по мярка за топ мениджъри от световните компании. Това предизвикателство се превърна в голям успех за българската компания. Мерките са взети на 7 юни, костюмите са ушити във фабриката в Русе за един ден и доставени във Вашингтон на 11 юни. Изключително кратките срокове изискваха пълна реорганизация на производството, което може да се осъществи само от водещи компании в производството на мъжки костюми, каквато е “Ричмарт”.

Всички средства от 8000 долара, заплатени за ушиването на костюмите, “Ричмарт” дари на Фондация “Голдрат” и ще бъдат използвани, за да се адаптират бизнес знанията на достъпен за децата език. Те ще бъдат под формата на видео файлове, преведени и на български език.

„Ричмарт” стартира своята дейност през 2000 г. За развитието си използва консултанти от България, Германия, Холандия, САЩ. Фабриката произвежда модели за водещи модни марки от Холандия, Белгия, Германия, Франция, Англия, Италия, Австрия и др.

ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР НА МЪЖКИ КОСТЮМ

Заради различните конструкции на мъжкото тяло костюмът има поне 54 силуета. Ако се добавят 11 размерни и 3 ръстови номера, възможните комбинации за кройки стават 1782. Поради огромния им брой всяка фирма се специализира в конкретни силуети, но задължително в минимум 11 размерни номера и три ръстови групи.

Конструкция на костюма.

Добрият мъжки костюм пасва към тялото като ръкавица. Но шиенето на мъжки костюм е сравнително сложно и само един истински майстор, с достатъчно опит, може да свърши това перфектно. Костюмите се състоят от сако, жилетка (опция), панталон, риза и вратовръзка (опция). Сакото може да бъде с едноредно или двуредно закопчаване като това зависи от тялото на мъжа. Едноредното закопчаване е по-често срещано, защото е подходящо за почти всички фигури. Двуредното закопчаване стои добре на по-високи и слаби мъже.

Костюмът може да бъде шит по мярка или изработен серийно, по стандартни образци. Тези, правени по мярка прилягат идеално на фигурата, скриват недостатъците и подчертават предимствата. Те, разбира се, са и най-скъпите. Конфекцията е по-евтиният вариант, но въпреки, че дизайнерите вече работят с много видове кройки, съобразени с различни конструкции на мъжкото тяло, те не могат да се доближат до качеството, което предлага един костюм по мярка.

Костюмът е може би най-важната и задължителна част от гардероба на стилните мъже. Всеки от тях знае, че трябва да има поне един класически костюм по мярка. Хубавите костюми са качествена инвестиция, прилягат перфектно и са удобни, а това няма как да стане с взетите под наем. Всеки мъж има малко или много уникална конструкция на тялото и трябва да се съобрази с това.

МЪЖ В ПРОБНАТА:

Ако сакото ви е леко свободно и с отпуснати ръце успявате да хванете подгъва му, това със сигурност е вашият размер. Но не забравяйте, че ръкавите трябва елегантно да завършват в основата на китката и извивката да съвпада с центъра на раменната става. Така ще избегнете усещането за стягане при движение. В балансираното сако яката приляга към врата, реверите – към тялото, а подчертаната талия придава стилен вид, дори и при по-пълни фигури. Ако сте от последните, желателно е да се спрете на моделите с два шлица. Не вярвайте на продавача, ако се опитва да ви убеди, че сакото може да се преправи. Без първоначалните пропорции, заложени в дизайна, то ще изгуби оригиналния си вид и удобство.
Корекции при панталона са възможни в широчината и дължината, след като сте избрали подходящото сако. Разстоянието между талията и колана трябва да е от два пръста, а дължината да стига до средата на тока на обувката и отпред да ляга с пречупване.
Костюмът може да бъде изработен от всички възможни тъкани/платове. Неговият ценови диапазон варира в съответствие на плата, от който е направен. Най-често използваната тъкан е вълна. За по-топло време се използва също и лен, други платове са кашмир, коприна и коприна смесена с вълна. Въпреки, че синтетичните материали са евтини, те не се препоръчват за направата на костюми.
Ако сте решили да си купите готов костюм, вместо шит по мярка, имайте предвид, че корекциите, които повечето магазини предлагат, не са препоръчителни, а понякога са и невъзможни, тъй като при промяна, примерно на сакото, се загубват първоначалните пропорции на дрехата и тя няма да стои така добре, дори и коригирана. Такива корекции са приемливи единствено при промяна на дължината на ръкавите или панталона, както и при отпускане или свиване на талията, но само до няколко сантиметра. Ако талията трябва да се свие или отпусне с повече от 4 см., по-добре си купете панталон и сако в различни размери. Проблемът е, че повечето фирми не предлагат тази опция.
Ако имате дълги ръце и крака и къс торс, и си купите сако, според дължината на ръцете, то ще бъде прекалено дълго за тялото ви. Препоръчително е в такива случаи да си купите сако, което ви приляга на торса, а след това да удължите ръкавите си.
Понякога с всички поправки конфекцията излиза по-скъпо от шиенето по поръчка, и няма гаранция, че ще изглеждате добре. Това е една от причините много от мъжете да смятат, че костюмите не са за тях. Затова ви препоръчваме, при покупката на костюм, да се ориентирате към шитите по мярка. Така ще си гарантирате качествена дреха, подходяща за всеки повод, с която ще изглеждате още по-елегантно и стилно.

Снимки:

1. Участниците в пресконференцията от ляво на дясно: Камен Георгиев, Димитър Бакърджиев, проф. Любомир Стойков, Мартин Йорданов, Деан Манев, Ирина Йорданова и Любомир Дойчинов.

2. Димитър Бакърджиев, проф. Любомир Стойков, Мартин Йорданов (от ляво на дясно)

3. Дизайнерът на „Ричмарт” Любомир Дойчинов със снимки с автограф от шивача на Обама Джордж Дипари.

4. Мартин Йорданов и Деан Манев демонстрират атрактивния хастар на саката си.

5. – 8. Модели мъжки костюми на „Ричмарт”, показани в ревю-презентацията.

Фото: © Хайлайф