22 Юни Качествен контрол: „Как да си дресираш дракон 2” Избрана

13
Добави коментар
stoyan.sh
stoyan.sh

Всяко ревю за „Как да си дресираш дракон 2” трябва да започне с напомнянето колко завладяващ, сърцат и оригинален бе първият филм от 2010 г. Приключенията на Хълцук и Беззъб, опаковани в релефна 3D кутия, се оказаха най-изящният продукт на Фабриката за мечти. А дотогава студиото бе известно с поточното производство на досадни попкултурни препратки и тоалетни шеги. От премиерата на „Как да си дресираш дракон” изминаха четири години. През това време заглавията на DreamWorks ставаха все по-търпими. Не ми се вярваше обаче, че магията от фентъзито с викинги може да бъде преповторена. За надграждане дори не смеех да мечтая.

И вместо да съчинявам инструкции „Как се пише ревю за анимационен филм”, нека да дам оценка на продължението още в началото на текста. Да не вземе някой да я пропусне, защото няма търпение да стигне до края. „Как да си дресираш дракон 2” е кинематографично чудо. Филм, който те засмуква в триизмерната си вселена. Филм, който те предизвиква да се смееш, да плачеш, да се вълнуваш и да летиш. Филм, който те кара да забравиш, че гледаш филм.  

Звуча досадно превъзбудено. Факт! Сигурен съм обаче, че ще ме разберете. Гледал съм толкова много ленти, а толкова малко са ме докосвали истински. „Как да си дресираш дракон 2” е едно от изключенията. Изживяването в тъмната зала бе като среща със стар приятел. Само че приятелят е използвал времето, в което не сме били заедно, за да порасне, да разшири мирогледа и интелекта си, да изгради още по-дълбока връзка с дракона си… 

Създаването на един филм е като изпълнение на готварска рецепта. Разполагаш с основни продукти като мотивация, заплаха, отношения, очаквания, които се смесват и разбъркват, а после се подправят с щипка чувство за хумор и оригинални хрумки. И след като суровините са универсални, то чудно защо гозбите на Холивуд често не струват?! Дийн Деблоа също е взел една типична рецепта. Нарича се „Походът на героя”. В нея най-нетипичният член на общността трябва да наложи възгледите си върху останалите. Това бе рецептата на първата серия. За втората налагането е заменено със защитаване на общността от зъл тиранин.

В тази връзка сюжетът на продължението е наистина предвидим, но Деблоа умело е замаскирал явните причинно-следствени връзки със забавни шеги, сериозни теми и многопластово действие. Въпреки че героите са пораснали, те са запазили същността си, която обикнахме през 2010. Всъщност продължението застава стабилно върху ключовите моменти в първата история, след което ги надгражда. 

Злодеят в епизода също попада в горепосочената графа. Макар Драго Криворъки (в оригинал с гласа на Джимон Хонсу) да е визуално клише – щом е тъмен, грозен и набит, то това е лошият фентъзи герой, един по-внимателен поглед показва, че тиранинът е изграден като антипод на Хълцук. И двамата са претърпели загуби от дракони, но единият крие този факт. И двамата са изградили контрол над летящите твари, но синът на Стоик Грамадански разчита на разбиране и познание, докато Драго борави с оръжието  страх и сила. Това е най-сериозната тема в лентата, развита по чудесен начин. Жалко, че националистите и свещениците, които са заети да пропагандират омраза в обществото (особено през тази седмица), никога няма да гледат и осмислят посланията на Деблоа. Това между другото.

Режисьорът задава и друг вечен въпрос, свързан с крушата, която не пада по-далеч от дървото. Още в началото на лентата Хълцук се вайка, че не прилича на баща си, че не познава майка си и че не знае кой е. След тази констатация в залата проехтя силен детски глас: „Как не знаеш кой си? Ти си Хълцук”. Голям смях падна.

За жалост преди месеци от рекламите научихме, че Хълцук ще открие майка си, от която е наследил любовта към драконите. По-късно обаче героят ще разбере, че носи и характера на баща си. Урок, който лесно може да се сравни с детската травма на Симба от „Цар Лъв”, макар че в „Как да си дресираш дракон 2” обстоятелствата са по-трагични. Едно е да те предаде злия ти чичо, друго е ударът да дойде от най-близкия ти приятел.

Майката на Хълцук – Валка търпи критики поне от към мотивацията на 20-годишното й отсъствие. Извинението „те нямаше да се променят” не издържа критичния прочит на порасналите зрители. Ако изключим този сюжетен порок, то образът и способностите й предават чудесен колорит в епизода. И все пак помня шегата от предходния филм, че шлемът на Хълцук е направен от едната чашка на сутиена на майка му. Валка трябваше да е поредната едра мъжкарана от остров Бърк, а тя се оказа елегантна дама, която борави с изящна източна бойна техника.

Новият епизод си позволява да намигне и към феновете на „Игра на тронове” с участието на Кит Харингтън като прототип за принудения да бъде злодей Ерет. Неговите триизмерни бицепси доведоха до гръмогласен кикот в залата.

Повечето продължения се правят заради лесната печалба. Познато име, което не се нуждае от много реклама. Продължението на „Как да си дресираш дракон 2” е направено, за да разкаже вълнуваща и интелигентна история и за да задоволи творческия порив на армия от аниматори, предвождана от Дийн Деблоа. „Как да си дресираш дракон 2” е синкретична инструкция за създаване на универсален филм, който събужда детското у всеки. „Как да си дресираш дракон 2” е показнò за създаване на продължение, което не преповтаря оригинала, а го развива. И не на последно място анимацията на DreamWorks е наръчник за летен касоразбивач. Приключенията на Хълцук са по-вълнуващи и емоционални от тези на „Невероятният Спайдър-мен 2”, а сблъсъкът между алфа драконите е по-впечатляващ от подвизите на новата „Годзила”.

Към този момент „Как да си дресираш дракон 2” е филмът на годината и може би най-впечатляващото продължение, което идва от Холивуд. С творци като Деблоа не всичко изглежда загубено.

Премиера в България: 20.06.2014 (снимки: Александра филмс / DreamWorks Pictures)

Препоръчахте ли Филмче.нет във Facebook? Благодаря 🙂