Забележителности в Бат – тема за Великобритания – Idi.bg

7
Добави коментар
tao
tao

Човек може да си прекара страхотно в Бат просто като се разхожда и разглежда джорджианската архитектура. Но градът предлага много повече от това: многобройни музеи, римски бани (една от най-добре запазените исторически забележителности на Великобритания), модерни спа центрове и музеи. Предлагаме няколко идеи за туристи, които възнамеряват да посетят тази дестинация.

Римските бани

Римските бани впечатляват посетители на различни възрасти не само с Голямата баня (чиито статуи са добавени през Викторианската епоха), но и с останките от храма на Сулис Минерва, подовата отоплителна система, баните с топла и студена вода и множеството археологически находки. По време на обиколката туристите ще чуят аудио записи, като най-интересни са коментарите, насочени към децата. Екраните показват свещеник, войник и посетители на банята, а на място актьори влизат в ролята на търговци и каменоделци. Отделете си най-малко два часа за тази забележителност.

Кралският полумесец (The Royal Crescent)

Кралският полумесец е една от най-внушителните архитектурни забележителности на Бат. Комплексът е строен от архитекта Джон Ууд-младши между 1767 и 1775 г. и по онова време е гледал към полета. Днес повечето къщи, които са общо 30 на брой, са разделени на апартаменти, един от които е собственост на Джон Клийз. Под Кралския полумесец, в посока на запад, върху площ от около 230 декара се простира парк Роял Виктория, който представлява най-голямата зелена площ в града. В него има красива ботаническа градина и голяма и много хубава детска площадка. Изключително приятно е в ясна лятна вечер човек да гледа излитането на балони с горещ въздух.

Circus и Assembly Rooms

Разположен около група чинари, Circus е друг шедьовър на джорджианската архитектура, който посетителят непременно трябва да види. Обърнете внимание на мотивите, някои от които масонски, по фасадата на жилищния ансамбъл. Наблизо се намират и залите за събирания (Assembly Rooms), ключово място за обществото на Бат през Джорджианската епоха. След  разрушаването на залите по време на Втората световна война, тяхното предишно величие било възстановено през 50-те и 60-те години на миналия век и днес балната зала, залата за чай и осмоъгълната зала, предназначена за игра на карти, по отличен начин пресъздават Бат от времето на Джейн Остин. На долния етаж е Музеят на модата, за който се заплаща отделна входна такса.

Музеят „Холбърн“

През 2011 г. „Холбърн“ отново отваря врати след тригодишен ремонт. Музеят днес се отличава с впечатляваща и, за консервативен по отношение на архитектурата град, противоречива пристройка от стъкло и керамика, разположена в предната част на внушителната неокласическа сграда в Сидни Гардънс. Вътре ще откриете красиви експозиции с британски картини от XVIII и началото на XIX в., еклектична колекция от антикварни вещи, събирана през XIX в. от сър Уилям Холбърн, както и едно много приятно кафене.

Thermae Bath Spa

Спа комплексът Thermae Bath Spa отваря врати през 2006 г. Повечето посетители плащат за престой в Новата кралска баня, където могат да релаксират в топлите води на открития басейн на покрива (едно особено приятно занимание в студените, ясни вечери), или вход за по-голямата закрита баня „Минерва“. Посетителите могат да се поглезят и със спа процедури. Те трябва да имат предвид обаче, че в съботните следобеди и вечери обикновено е доста натоварено, а най-спокойно е в неделя сутринта и вечерта. 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 570 пъти
(1) коментара

Съобщи за нередност