България е 32-ра сред най-добрите страни в света

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Страната ни се нарежда на 32-ра позиция в класацията за най-добрите страни в света, изготвена от независимия политически съветник Саймън Анхолт.

Общо в проучването са участвали 125 държави. Показателите, по които се оценяват, са свобода на медиите, износ на оръжия, емисия на въглероден диоксид, броят на нобеловите лауреати и други. Оценката на страните е направена на база информация от различни източници като ООН, Световната банка и други международни организации. Държавите са подредени според техния принос към човечеството, съобщава изданието „Дейли мейл“.

По принос в науката и технологиите България заема 19-а позиция, а в областта на културата сме 27-и. За принос към световния ред страната ни се нарежда на 36-о място. В категорията здравеопазване и благосъстояние сме 55-и, а по показателя просперитет и равенство – 70-и.

79 позиция ни е отредена според заслугите ни към постигане на международен мир и сигурност, а 80 място за приноса ни към опазване на планетата и климата, посочва още изданието.

Според класацията на Анхолт Ирландия е най-добрата страна в света и с най-голям принос към човечеството. До 10 място попадат държави като Финландия, Швейцария, Холандия, Нова Зеландия, Швеция, Великобритания, Норвегия, Дания и Белгия, предаде Econ.bg.

В общото класиране преди нас с две позиции на 30 място е съседката ни Гърция, а една позиция по-напред на 31-во място е Колумбия. След нас се нареждат страни като Панама, Естония, Португалия и други.

Последните места пък заемат Ангола, Азербайджан, Ирак и Виетнам. В дъното на класацията е Либия.