Протези. Фиксиращи лепила за протези. | AllDental.bg | Зъболекар в София Варна Пловдив Стара Загора Бургас

1
Добави коментар
alldental
alldental

Протези. Фиксиращи лепила за протези.

Протезите са подвижни конструкции, които заменят липсващите зъби и заобикалящите ги тъкани. Протезите могат да бъдат цели, когато липсват всички зъби от челюстта и частични, когато липсват няколко зъба.

  Имедиатните протези се поставят веднага след изваждането на зъбите. Изработват се предварително и веднага след изваждането на зъбите се поставят. Носят се 8-12 седмици, докато лигавичната тъкан зарастне, така пациента не остава без зъби. Недостатък е, че изискват повече ажустиране (изпиляване), докато се поставят точно в устата. Имедиатната протеза е временното решение до изработването на постоянната.

Много важно е навременното лечение при загуба на няколко или всички зъби, защото говора, естетиката и разбира се дъвкателната функция, са нарушени. Проблем става храненето, което ще доведе до други болести свързани със стомашния тракт. Отлагането на протезиране на обеззъбените участъци, във времето, стопява костта и възможността за добра задръжка, силно намалява.

Частичните протези се състоят от изкуствени зъби (от пластмаса), подредени върху имитираща лигавицата, розова пластмаса. Към нея са прикрепени метални куки, които задържат протезата в устата. Изкуствените зъби, възстановяват липсващите зъби и не позволяват промяната на позицията на здравите естествени зъби в устата.

Има ли алтернативи на протезите?

Да, имплантите. Те създават усещането за собствени зъби, без да ги вадите от устата (защото се циментират стабилно) за разлика от протезите, които се вадят. Дали да изберете импланти или протези, е най-добре да се консултирате с вашия стоматолог.

Какви са процедурите в кабинета?

Първо вашия стоматолог преценява каква протеза (какъв вид) ще бъде подходяща във вашия случай.

 

Доктора прави изчисления как се движи челюстта и колко трябва да е разстоянието между двете челюсти.Взима се отпечатък. В лабораторията се отливат гипсови модели. В специални артикулатори (апарати, позициониращи индувидуалните стойностти на двете челюсти)  се поставят гипсовите модели.Прави се проба в кабинета и ако е необходимо се ажустират (изпиляват).

Как ще се чувставам с протезите?

Понякога новите протези се усещат малко неточни, и в продължение на няколко седмици, мускулите и езика ще ги ‘’наместват’’. Не е необичайно, ако усещате дразнене, болезненост или повишено слюноотделяне още в началото, когато започнете да ги носите. Тези проблеми ще отшумят бързо.

Ще изглеждам ли различно с протезите?

Протезите се изработват така, че да наподобяват вашите естествени зъби и да подобрят усмивката и външния вид.

Преди и след поставянето на протези:

 Ще бъде ли трудно да дъвча с новите си протези?

Въпрос на малко време и практика е в рамките на няколко седмици да свикнете. Може да започнете с консумирането на по-мека храна нарязана на малки парчета. Дъвчете бавно, като прехвърляте хапката от двете страни на челюстта (например наляво-надясно). Внимавайте с горещата и твърда храна, с кости и дъвки, които могат да отлепят протезата. Не е желателно употребата на клечки за зъби.

Ще мога ли да говоря с протезите?

В началото може да имате трудности при изговарянето на някои думи. Разбира се всичко е въпрос на време и практика. Ако протезите ‘’кликват’’, когато говорите, свържете се с вашия стоматолог. Протезите понякога може да приплъзват, когато се усмихвате, кашляте или смеете.

Трябва ли да нося протезите денонощно?

Вашия стоматолог подробно ще ви информира, колко да ги носите и кога да ги сваляте. През първите няколко дни след поставянето може да ги носите постоянно, дори когато спите. Въпреки, че ще изпитате неудобство това се прави, за да установите дали протезите имат нужда от допълнително ажустиране (изпиляване). След ажустирането, вече спокойно може да свалите протезите за през нощта – така венците ще си ‘’отпочинат’’ и това ще позволи нормалната секреция и почистване с езика и слюнката. На сутринта отново сложете протезите.

Трябва ли да използвам фиксиращи лепила за протезите?

Фиксиращите лепила се счита, че е удачно да се ползват при следните обстоятелства:

Когато страдате от сухота в устата, при прием на лекарства или внезапен удар. Фиксиращите лепила подобряват задръжката, стабилността, силата с която захапвате и чувството на сигурност при говор и хранене.Удачни са и се използват от хора упражняващи някои професии – говорител, актьор, певец и др. които имат непрекъснато свиване на лицевите мускули.

Кога НЕ трябва да се използват фиксиращите лепила?

Когато протезите са неудобни или лошо направени и усещате дискомфорт или поява на рани. Когато доктора прецени, че няма да се носят още дълго време протезите, защото алвеоларния гребен (костта, върху която лежи протезата) се е стопила. Най-вероятно в тази ситуация ще се наложи ажустиране (изпиляване и напасване) на старата протеза или направата на нова такава. При алергия към някоя от съставките на фиксиращото лепило. Когато се използват дълго време без да имат ефект – консултирайте се подробно с вашия стоматолог!

Как се използват фиксиращите лепила?

Използвайте минимално количество, за да се осигури задръжката на протезата. Слагайте в началото по-малко, като постепенно увеличавате количеството докато се почувствате  удобно. Равномерно размажете по цялата площ, която ще лежи върху лигавицата. Слагайте и я вадете от устата, докато усетите искания от вас ефект. Винаги поставяйте фиксиращото лепило върху идеално почистена протеза. Протезите трябва да са плътно изработени и да лежат много добре! Това е изключително важно.

Правилно поставяне на фиксиращо лепило по протезата:

Видове фиксиращи лепила за протези?

Пасти – прилагат се на сухи или влажни протези. Избягвайте да слагате по границата на протезата. За горните протези сложете три малки ивици от фиксиращото лепило или малки точки по билото и една в центъра. Прахообразни лепила. Поръсете с него еднакъв слой по цялата повърхност, която ще държи протезата. Изтръскайте слоя, който е в повече и сложете протезата като я натискате леко.

Праховете се предпочитат пред пастите, защото се почистват по-лесно от протезите и венците.

Безопасни ли са фиксиращите лепила?

Да, когато протезите са удобни и добре направени употребта им е безопасна. Но ако се използват за запълване на кухини или са неудобни – могат да възпалят меките тъкани и да доведат и до загуба на подлежащата кост.