Жегата и домашния любимец – как да се справим – Съвети за домашните любимци – Еврозоовет – начин на хранене, отглеждане и…

7
Добави коментар

Жегата и домашния любимец – как да се справим

Сред най-сериозно засегнатите от летните жеги могат да бъдат нашите домашни любимци. Много често това се дължи на недоглеждане или незнание на собствениците им.

В практиката си неведнъж сме имали случаи на пострадали от горещините животни. За съжаление причината за топлинните удари при животните почти винаги е една и съща – собствениците не си дават сметка колко опасни могат да бъдат летните жеги за питомците им.

Най-често “прегряват” животни, оставени в затворени помещения с лоша вентилация като автомобили или витрини в зоомагазини, както и кучета, вързани на синджир, които нямат достъп до сянка и вода.

Предразположени са също така и онези домашни любимци, които не са приспособени към високите температури – най-вече кучетата от северните породи, като нюфаундленд или хъски. Важно е да се знае, че животните страдат от същите здравословни проблеми като хората.

Както и при нас, хората, възрастните животни и животните със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е абсолютно противопоказно да бъдат оставени на слънце по-продължително време.

Слънчевият или топлинен удар е хипертермия (повишаване на телесната температура) вследствие продължителното излагане на висока температура и/или слънчева светлина. Ако не се вземат бързи мерки, това може да доведе дори до мозъчен оток и смърт на животното.

Признаците за топлинен удар са доста характерни: силно и учестено дишане на животното, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане.

В случай на “прегряване” навременната и адекватна първа помощ е жизнено важна – преместете животното на сянка или в охладено помещение, дайте му вода за пиене, намокрете го със студена вода или покрийте главата му с мокра кърпа (но не и лед, тъй като голямата разлика в температурите може да доведе до шок за организма). Ако не е в съзнание – незабавно го отведете на ветеринарен лекар. Там то ще бъде сложено на системи и ще му бъде приложена противошокова терапия.

Не оставяйте домашния си любимец на слънце дълго време и да се погрижите винаги да има достатъчно вода за пиене. Ако се наложи да го оставите в колата – паркирайте на сянка, отворете леко поне един прозорец и не се бавете много.

Ако имате вързано на двора куче – уверете се, че има сянка, под която да може да се скрие. Избягвайте разходките в горещите часове на деня, те могат да бъдат опасни и за Вас. Ако сте на море с куче – не го водете на плаж, когато е най-горещо. Разходките по крайбрежието сутрин и привечер обаче биха били не само приятни, но и полезни за животното. Ако се грижите за животно или птица на улицата – не забравяйте да им осигурявате редовно поилка с вода.
 

(д-р Иванова)