Формулата за забогатяване: как да стана богат и да направя пари

36
Добави коментар
kadebg
kadebg

Формулата за забогатяване ще ви изненада: тя е по-проста, отколкото си мислите.

Има различни начини за правене на пари: от лихва в банката, от интернет бизнес, от акции, от недвижими имоти, от FOREX търговия, от допълнителен доход или започване на бизнес. Има богати хора във всяка от тези сфери. Ако вие имате приятел или познат с много пари и го попитате как е забогатял, той ще ви каже примерно “от акции”. Ако отидете при друг богат човек и го попитате как е направил пари, той ще ви каже примерно “от интернет бизнес”. И ако вие самите искате да станете богати, кой от двамата приятели трябва да послушате? Този с повечето пари ли? Може би той е по-прав от другия… или по-умен?

Истината е, че няма значение. Няма значение по кой път ще хванете – защото истината е, че можете да направите пари от всичко. Има много пътища за забогатяване, не е само един. Можете да спечелите пари от производство на кламери, от рисуване, от продажба на автомобили, от търговия с дрехи, от производство на мед, от…

Както казах, от всичко.

И все пак, макар пътищата към забогатяването да са различни, ФОРМУЛАТА за забогатяване е една и съща.

* * *

Формулата за забогатяване, Стъпка 1: Трябват пари, за да правиш пари

Каквото и да ви разправят, трябват пари, за да правиш пари. Ако идеята ви е да печелите от търговия с акции – трябват ви пари, за да “влезете”, тоест трябва ви някаква сума, за да купите първите си акции и да започнете да търгувате с тях. Ако идеята ви е да печелите от павилионче за закуски примерно, отново ви трябват пари, за да започнете. Ако идеята ви е да произвеждате кламери… точно така, отново ви трябват пари, за да започнете.

Към това правило има и едно допълнение – ако инвестирате стотинки, ще спечелите стотинки; за да спечелите хиляди, трябва да инвестирате хиляди.

(Е добре, понякога може да извадите късмет и да надушите възможност, където инвестирате стотинки и печелите хиляди… като например да ви попадне имот на цена под пазарната, и след година да го продадете за три пъти повече пари. Или да купите акции и след шест месеца те да скочат десеторно. Всеки може да извади късмет ВЕДНЪЖ. Да го правите системно, тогава вече мога да ви призная за професионалист 🙂 )

Та, размерът на началния капитал – каква сума пари ще инвестирате – е важен за изходния резултат, тоест колко пари ще спечелите. Няма как да си отворите цех за производство на кламери с 500лв, нали? Нито може да отворите магазин за алкохол с 2000лв начална инвестиция. (Вижте 5 съвета за успешни инвестиции.)

Натрупването на достатъчно пари, за да започнете е най-трудната част от ФОРМУЛАТА за забогатяване, защото отнема най-много време. Може да са няколко години, а може и цяло десетилетие – зависи какъв е вашият потенциал за печелене на пари. Ако работите като хамалин за 400лв на месец, ще ви е малко трудно да съберете 20 000лв за започване на собствен бизнес. Даже и 5000лв ще ви е трудничко да съберете 🙂 Докато ако работите като инженер за 1800лв на месец, картинката е малко по-друга, нали 😉 (Вижте 15 съвета как да пестим пари)

И така, колко пари обаче са “достатъчно” за да заработи ФОРМУЛАТА за забогатяване?

Ами колкото по-висока е вашата дефиниция за “богат”, толкова повече пари ще ви трябват, за да задействате ФОРМУЛАТА. Ако искате да спечелите 50 000лв, можете ли да го направите с малка инвестиция от 2000лв? Хмммм съмнявам се. 🙂 Но ако имате капитал от 200 000лв, инвестирате ги и ги увеличавате на 250 000лв, тогава имате чиста печалба от 50 000лв… този сценарий е доста по-възможен, нали 🙂

Само че повечето хора не разполагат с 200 000лв, и затова повечето хора не могат да оперират по високите финансови нива до 250 000лв и да им останат 50 000лв в печалба. Мне. Повечето от нас оперират в мащабите на 200лв, съответно с 200лв колко може да направите… Ако успеете да ги увеличите до 300лв, печалбата ви е 100лв.

Ето защо казахме, че Трябват пари, за да правиш пари. И ако ги нямате, трябва първо да решите този проблем.

(Някои ще кажат, че парите не са проблем – винаги можете да вземете назаем. Така е. Но ако нещо стане, връщането на заем е сериозна работа. Ако работите за 800лв на месец, малко трудно ще се престрашите да вземете 50 000лв на заем, нали? А дори да го направите, как ще го връщате после? Отиде цял живот…)

Ето защо спестяването, на което толкова хора се подиграват и омаловажават, е всъщност толкова важно. Защото именно спестяванията ви могат да бъдат вашия стартов капитал.

(Някои ще кажат, че спестяването отнема много време. Така е. И понякога, на вас ви попада страхотна възможност, от типа веднъж-в-живота, а вие нямате парите да се възползвате от нея. Тогава очевидно решението е да вземете назаем, нали? НЕ! По-доброто решение е да имате предварително спестени пари, така че когато ви попадне Златната възможност, парите да са ви подръка и вие да сте готови за нея.)

А и трябва ли наистина спестяването – събирането на начален капитал – да отнема много време? Не е задължително. Зависи. Ако изкарвате добри пари от заплата, ще можете много бързо да “дръпнете напред”. Едно е да се мъчите да съберете 20 000лв при 800лв заплата, друго е ако работите за 1800лв на месец. С 800лв заплата, ще ви трябват примерно 5 години… и ако се провалите, ще ви трябват още 5 години, за да “презаредите” за втори опит. Но когато печелите добри пари от заплата, нещата са много различни. Дори и да се провалите, само след няколко месеца може да опитате отново.

В този ред на мисли – много е важно да можете да печелите прилична сума пари всеки месец. Затова не гледайте с пренебрежение или неприязън на работата си. Напротив, старайте се да я вършите добре и по този начин да си подсигурите позиции за повишение или поне по-висока заплата. Освен това, ако сте негативно настроени към работата си, това се усеща от околните, а никой не харесва киселите и постоянно мрънкащи хора. (Защо е важно хората да ви харесват ще кажем след малко.) Негативното отношение в работата вероятно ще се разпростре върху цялото ви ежедневие и в останалите сфери на живота ви. А това не е добре за вас, защото има много тясна връзка между позитивното мислене и парите.

Формулата за забогатяване, Стъпка 2: Трябват връзки, за да правиш пари

Почти невъзможно е да печелите пари само и единствено от собствените си усилия. Ако беше така, нямаше да съществуват фирмите – местата, където един човек (собственикът) използва уменията и работата на много други хора (служителите), за да направи пари.

Да речем, че вие имате хубава идея за печелене на пари, например да продавате ваше домашно приготвено сладко от малини. Ако искате да правите всичко сами, това би означавало да се погрижите за
да имате земя за отглеждане на малини
да посадите, поливате, плевите малините
да ги оберете
да ги изчистите
да приготвите сладкото
да си осигурите сами казани за варене, буркани и етикети
да консервирате сами сладкото и да го съхранявате
да намерите на кого да го продадете
да го придвижите до крайния купувач

Но сега вижте как се променят нещата, ако имате връзки. Някой ви помага, като ви осигурява подходящ парцел земя с плодородна почва на добра цена. Друг човек ви помага да намерите вещи хора от село, които да се грижат за малините срещу скромно заплащане. Трети човек ви подсказва нова технология за приготвяне на сладкото. Четвърти човек ви осигурява контакт на лице, което ще ви каже как да намерите евтино място за складиране и разпределение на продукцията. Пети човек ще ви помогне да популяризирате сладкото си, понеже работи с много хора и ще каже на всички за вашето домашно приготвено сладко. И така нататък…

Можем да кажем, че по отношение на печеленето на пари, връзките са важни колкото и началния капитал, като понякога може дори да се окажат по-важни. Спорно е кое е по-ценно – човек, който може да ви осигури 3000лв стартов капитал, или човек, който може да ви каже как да спечелите 15 000лв. Зависи. В крайна сметка, по-лесно е да си осигурите парите, с които да започнете (като заем), отколкото да намерите правилния съвет какво да правите с тях.

Освен информация и ноу-хау, връзките могат да ви осигурят и друго нещо – УСЛУГА. Това е също много важен фактор.

Представете си, че чакате да ви издадат някакъв документ, който стандартно отнема три дена. На вас обаче ви трябва още утре. Ако имате връзки, може лесно да получите документа още същия ден (повечето документи и без това обикновено се изготвят много преди официалния срок, но нарочно се задържат от институциите – как иначе ще ви накарат да платите за експресна услуга?). Това може да стане много лесно, на добра воля, само защото чиновникът ви е приятел. Ако нямате такъв познат обаче, доста трудно ще си издействате каквото и да било. Дори да опитате с подкуп, пак не може да го предложите на случаен човек. (Вижте: Правилата за бедните ги пишат богатите)

Ето защо е толкова важно да имате връзки. В България все още това е мръсна дума, но в крайна сметка в нашата човешка природа е заложено да помагаме на приятелите си. Също и да помагаме на този, който е помогнал на нас преди това. (Повече за това вижте в материала 10 казуса – психология на продажбите)

Формулата за забогатяване, Стъпка 3: Действайте отрано (“кладенеца”)

Имайте предвид поговорката за кладенеца: “Когато ожаднееш, вече е късно да копаеш кладенец”. Тоест, не чакайте да ви потрябват пари и чак тогава да тръгнете да ги събирате. Не чакайте да ви потрябват връзки и чак тогава да тръгнете да ги правите.

Често хората не са склонни да направят нещо, ако не виждат ДИРЕКТНА полза от него. Например образованието. Обикновено след време осъзнават грешката си, но вече е късно. Други пък не се стараят в работата си и я карат “ден да мине, друг да дойде”, защото не виждат директна полза от това. И са прави – нито ще ги повишат веднага, нито ще им вдигнат заплатата веднага. Обаче после, когато дойде време за повишения, за тях ще е твърде късно да се доказват… (Вижте: Идеалната работа за вас)

Така че по отношение ФОРМУЛАТА за забогатяване, отрано си осигурете двата основни компонента: пари и връзки. Помнете, че дойде ли моментът на златната възможност, няма да имате време тепърва да си ги осигурявате. Или сте готови, или не.

Казват, че късметът – това е когато възможността срещне подготовката…