Как да изберем климатик?

7
Добави коментар

Слушали сте много неща за ползите и вредите от използването на климатик и започвате да се двуумите дали да не монтирате една машина в една стая просто от любопитство или за да намалите сметката за тока, а може би за да си осигурите по-добър комфорт през лятото или през зимата, а защо не и през останалите сезони.

Всъщност монтажа и използването на климатик наистина не са прости неща така, че не се притеснявайте, че решението е трудно и изисква известни усилия, както от ваша страна, така и от фирмата, която се ангажира с монтажа, подръжката и гаранционното обслужване. Тези усилия наистина са много важни тъй като комфорта, който целите е пряко свързан с тях. От друга страна този комфорт в крайна сметка се плаща чрез сметката за тока, така че трябва да помислите за оптимално решение.

И тук идва големия въпрос: „Кой производител би ми осигурил най- добрите условия – цена и качество и ефективна работа, не само при закупуването и монтажа на климатика, но и в дългосрочен план?“. климатик HAIERИстината е, че ефективната работа, респективно сметката за тока и на най-добрата машина може да бъде по-лоша от най-некачествената такава (при неправилен избор на параметри, или неправилно изпълнен монтаж). Това е така защото работата на КЛИМАТИКА зависи от известен брой външни фактори – (температура на външния въздух, температура на вътрешния въздух, влажност, както на външния така и на вътрешния въздух, надморското равнище( респективно атмосферното налягане), количеството и качеството на хладиния агент ( така наречения фреон), вида и производителя на компресора, размера на външния и вътрешен топлообменик, въпреки че самия размер може да бъде измамен, защото по-добрите дизайни предлагат добър топлообмен при малки размери и още куп други фактори. Добрата новина е, че има висококвалифицирани специалисти, които могат да съобразят всички тези параметри, така че вашия климатик би могъл да бъде пресметнат точно за вашите нужди.

Освен това в самите климатици има програмиран микроконтролер, който на базата на резултати, получени от различни датчици, намиращи се в самия климатик (както във външното така и във вътрешното тяло) се стремят да поддържат режима в оптмално ниво. Това правило разбира се не е приложимо навсякъде, тъй като тези датчици струват пари и за да бъде цената по-ниска производителите понякога ги спестяват, в края на краищата винаги трябва да се подържа баланса между качеството и цената- правилото, че по-ниската цена предполага и някакъв вид компромис е валидно. Именно тук би трябвало Вие също да се замислите дали, ако спестите от цената на закупуване няма да повишите цената на използване и съответно дали е по-добре вашата климатична система да е с по-ниска цена на придобиване, но за сметка на по-високата цена на експлоатация. Ако сте си задавали въпроса защо инверторния климатик е по скъп от обикновение то причината е именно тази- пести се енергия.

   Другото нещо, което трябва да имате предивид е, че климатиците, които се продават в България са от типа термо-помпа, което означава, че енергията, която се използва, освен тази, консумирана от електрическата мрежа, идва и от околната среда (това е в случай че климатика работи в режим на отопление; в другия режим – охлаждане: енергията се взима от стаята и се премества навън). При това условие би трябвало да сте наясно, че колкото е по-студено е отвън през зимата, толкова по-малко енергия има отвън, която лесно да можете да вкарате вътре във вашия апартамент, къща или офис. Тук естествено си има инжинерни решения, които биха подобрили условията и работата на климатика. Затова е важно да поставите изискването си до каква външна температура очаквате вашия климатик да продължи да работи ефективно, когато преговаряте с потенциалните доставчици и монтажници на климатична система – тъй като е важно докъде можете да разчитате на вашия климатик без да увеличавате цената.

Външно тяло на климатик И накрая освен всичко останало въпреки, че можете да имате добър климатик или може би най-добрия климатик в света е важно да имате и фирма, която да поддържа гаранционно вашия климатик / климатици. Това е много важно, защото представете си, че при минус 10, минус 15 или минус 20 градуса вашия климатик престане да работи, както и обратно при плюс 35 или пък не работи ефективно – просто изразходва електричество. Това е много тежка ситуация, както за вас така и за вашия монтажник и е от голямо значение какъв ресурс и каква квалификация има фирмата, която е монтирала вашия климатик. Може би в момента ви е доста комфортно, когато четете това, но ако е достатъчно студено или топло, ситуацията със сигурност не би ви харесала и като капак на всичко, ако вашия монтажник просто няма идея от къде идва проблема и защо климатика не работи…