Предимствата на планинското колоездене

16
Добави коментар
ex3m.bg
ex3m.bg

Планинското колоездене е страхотен начин да влезеш във форма и да поддържаш добро физическо състояние, докато в същото време се забавляваш с другите колоездачи от компанията. Карането на колело има много предимства за здравето, включително укрепване на сърдечносъдовата система и мускулите на краката, а също е много полезно и за тези, които се възстановяват от някаква контузия. Ето защо ще изложим няколко от най-добрите причини, поради които си заслужава да се занимавате с планинско колоездене.

Планинското колоездене развива силата на краката

С велосипед може да заздравите и развиете мускулите на краката си, както и да укрепне сухожилията, без да използвате за целта тежести. По-добър вариант е ако го комбинирате с тренировки в залата, разбира се. Но и само по себе си, чрез карането на колело може да се натоварите толкова много, че трениращите във фитнес залата да ви се струват като разглезени девойки.

Планинското колоездене оптимизира процеса на изгаряне на мазнини

Организмът изгаря мазнини, когато сърдечния ви пулс е с честота от около 65% – 75% от максимума ви. При мъжете максималният пулс е 220 минус възрастта ви, а при жените – 225 минус възрастта. Пулсът може да си измервате ръчно или с устройство, специално предназначено за целта, а данните от него да следите на часовника си, на телефона си и т.н. По този начин следейки пулса си може да отслабнете по-бързо. Ето един лесен и в същото време забавен начин да влезете във форма и да се забавлявате едновременно.

Планинското колоездене е страхотен начин да тренирате сърдечносъдовата си система

Сърцето, кръвоносните съдове и белите ви дробове образуват сърдечносъдовата ви система. И в колкото по-добра форма сте, толкова по-ефикасно работи тя – т.е. по-добър е потокът на кръвта през тялото ви и се увеличава скоростта, с която кислородът бива изпомпван чрез системата. Физическото ви състояние зависи от нивото, с което този процес се извършва. А той става по-ефективен с използването на оборудване като велосипеда например. С увеличаване на тренировките ви с велосипед във времето, това води и до подобряване на сърдечносъдовата ви система, а от там и на физическото ви състояние.

Планинското колоездене намалява риска от контузии

Друго предимство на колоезденето е, че то е форма на упражнение, при което тялото не носи товара си. За разлика от бягането например, където краката понасят цялото натоварване от самото действие, плюс тежестта от тялото. Фактът, че седите докато карате велосипед означава, че някаква част от натоварването върху ставите е намалена. А с това и рискът от възникване на контузии се намалява. Много хора, които се възстановяват от някаква контузия и се връщат към активна спортна дейност, използват колоезденето като начин постепенно да възвърнат формата си, като по този начин могат да увеличават натоварването върху тялото, без да натоварват определени стави и сухожилия.

Планинското колоездене е забавно и е хубаво за личните взаимоотношения

Точно така, това е идеален начин да прекарате време със семейството си. За по-малките деца има специални седалки или ремаркенца, които се закачат за велосипеда и се теглят. Което на практика означава, че може да водите със себе си деца от всяка възраст. Колоезденето е страхотно и за двойките, които ще намерят още един начин да се забавляват и да бъдат заедно.

Планинското колоездене е идеалния начин за почивка

Вземете колелото си или наемете такова и така ще имате възможност да изминавате по-големи разстояния, отколкото вървейки пеша. Много семейства вече избират да прекарват времето си през почивките карайки велосипеди, защото това е страхотен начин да опознаете определено място и да се забавлявате.

Добавете коментар